USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні з квітня впроваджується е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації
е-рецепт
Джерело: відкриті джерела

З квітня в Україні впроваджується електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Про це нагадав радник міністра охорони здоров’я України Іван Сорока.

У МОЗ зазначають, що нововведення має оптимізувати процес призначення препаратів та зробити його більш простим та ефективним. Також цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском ліків у аптеках і запобігти можливим негативним наслідкам самолікування.

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря. При цьому актуальний на сьогодні перелік не змінюється. Тобто всі ті ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати ще й за е-рецептом.

"З 1 квітня починається обіг електронних рецептів повною мірою для рецептурних препаратів, це наблизить Україну до країн цивілізованого світу, європейських країн і покращить надання медичної допомоги. В будь-якому разі призначення рецептурного препарату – це прерогатива лікаря і в будь-якому разі ви маєте прийти до лікаря для того, щоб отримати медичну допомогу, діагностику і призначення лікування", – додає Сорока.

Виписати рецепт можуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. Важливо, що електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації. 

"Якщо це хронічне захворювання, наприклад, люди, які страждають на гіпертонічну хворобу, або стенокардію, або цукровий діабет і отримують постійну терапію, і лікар знає цього пацієнта, то він може отримати цей рецепт дистанційно, отримавши медичну консультацію телефоном. Лікар має зробити все для того, щоб це було для пацієнта комфортно", – наголошує радник.

До речі, для того, щоб надати медичну допомогу, пацієнт не завжди має бути зареєстрований в системі електронній, але такий шлях був би правильним. Тобто є два етапи: перший – це реєстрація пацієнта загалом в електронній системі охорони здоров’я, щоб він був зафіксований і мав маршрут руху пацієнта і отримував всі необхідні послуги. Друга необхідність – це вже, наприклад, декларація з сімейним лікарем, педіатром і терапевтом.

"Цього буде достатньо для того, щоб ви отримували рецепт, тому що введення інформації проводиться через електронний документообіг. В майбутньому це дозволить пацієнту впливати на своє здоров’я і бути не об’єктом надання медичної допомоги, а суб’єктом. Так, пацієнт може, наприклад, за запитом закладу, або іншого лікаря іншої спеціальності надати можливість подивитися його медичні документи. Тобто це все ж таки говорить про те, що у нас правова цивілізована держава з високим розвитком електронних медичних технологій", – зазначає Сорока.

Придбати ліки за електронним рецептом в аптеці можна протягом 30 чи 10 днів (для наркотичних/психотропних препаратів). Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити – номер рецепта та код погашення. Фармацевт запропонує наявні в аптеці лікарські засоби, які містять необхідну діючу речовину. Таким чином можна обрати ліки відповідно до власного бюджету.

Що потрібно знати про е-рецепт?

Електронний рецепт – це  цифровий аналог паперового рецепту, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). На сьогодні електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні.

Навесні 2019 року НСЗУ почала підписувати договори з аптечною мережею всієї країни та впроваджувати електронні рецепти. За цими рецептами аптеки отримуватимуть виплати за програмою "Доступні ліки". Такі нововведення закріплені законодавчо постановами КМУ.

З 1 серпня 2022 року запровадили електронні рецепти на антибіотики. Також з 1 листопада 2022-го за електронним рецептом відпускають наркотичні (психотропні) препарати.

Читайте також:
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання