USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою "Доступні ліки"

Наступний етап, над яким активно працюють у МОЗ, – територіальна доступність програми
Ліки аптека

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Майже 4,5 мільйона пацієнтів скористалися програмою "Доступні ліки" за весь час існування та отримали медикаменти безплатно чи з доплатою. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

У 2023 році програмою реімбурсації "Доступні ліки" скористалися 2,17 млн пацієнтів. Зараз вона містить 515 торгових назв лікарських засобів і медобладнання, а по всій країні функціонують близько 14 тис. аптек, які отримують відшкодування повної або часткової вартості ліків.

"За понад п'ять років роботи програма "Доступні ліки" довела свою потрібність. Це той інструмент, який дозволяє підтримати українців та зробити лікування доступнішим. Результати дослідження, проведеного за сприяння Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), демонструють, що майже 80% пацієнтів, які скористалися програмою, відзначають, що їхні витрати на лікування зменшились", – кажуть у МОЗ.

Наступний етап, над яким активно працюють, – територіальна доступність програми: щоб отримати ліки в межах програми можна було й у віддалених громадах, тобто сільській місцевості та прифронтових територіях.

"Для цього уряд створив умови для роботи мобільних аптек: перша днями вже запрацювала на Харківщині. Сподіваюся, що все більше представників аптечного ринку долучатиметься до цієї ініціативи і з часом вони працюватимуть по всій країні. Також працюємо з Укрпоштою щодо запуску пілотного проєкту", – розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Новини за темою: Укрпошта доставлятиме ліки на деокуповані та прифронтові території

Відповідно до даних цього дослідження, понад 80% пацієнтів користуються програмою понад рік.

Ті респонденти, які мають досвід використання програми два роки та більше, відзначають позитивні зміни, зокрема наявність електронних рецептів, розширеного списку лікарських засобів і зручність придбання повного курсу лікування одночасно.

У відомстві додають, що 80% опитаних відчули зменшення витрат на лікування, використовуючи програму, а 77% лікарів вважають, що "Доступні ліки" покращили доступ пацієнтів до необхідних медикаментів.

Про програму

Програму "Доступні ліки" запровадили у 2017 році. Проєкт дає можливість пацієнтам отримувати недорогі або безкоштовні ліки.

Починаючи зі старту програми, пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу мають можливість отримати ліки безплатно або з доплатою. 

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров'я України адмініструє програму реімбурсації лікарських засобів "Доступні ліки". І напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за рецептом. Програма дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків.

Новини за темою: В Україні хочуть створити стратегічний запас ліків

І постійно розширюється новими препаратами, зокрема по програмі відшкодовується (безплатно або з доплатою) вартість препаратів:

  • Проти серцево-судинних хвороб;
  • Для профілактики інсультів та інфарктів;
  • Проти нецукрового діабету та цукрового діабету І типу (інсулін) та діабету ІІ типу;
  • Для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; розладів психіки, поведінки, а також епілепсії;
  • Для лікування хвороби Паркінсона.

Дещо про ліки

В Україні змінилися правила ввезення лікарських засобів, у тому числі й тих, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини. Тепер їх можна ввозити не лише на підставі рецептів, а й на підставі інформаційної довідки. Про це інформує Державна митна служба.

Згідно з повідомленням, з 29 грудня 2023 року громадянам дозволили ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, а й на підставі інформаційної довідки. Печатка закладу охорони здоров'я на вказаних документах відтепер не є обов’язковою, а проставляється за її наявності у закладі.

Зазначається, що рецепт або довідка на лікарський засіб має бути видана на ім’я особи, яка їх ввозить. Також документ має містити підпис та печатку лікаря.

Кількість лікарських засобів, що ввозиться, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті.

Читайте також:
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк
Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені
Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає "гаванський синдром", – розслідування