USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Дорожня карта для України як країни-кандидата в члени ЄС відома, – глава Єврокомісії

До рішення про початок переговорів про вступ України будуть дві доповіді Європейської комісії
Зеленский и Урсула

Президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час саміту Україна – ЄС, у Києві, 3 лютого 2023 р. Фото УНІАН

Джерело: Уніан

Процедура для України як країни-кандидата в члени Європейського Союзу відома. Про це глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила під час виступу в Брюсселі.

Вона зазначила, що до рішення про початок переговорів про вступ України будуть дві доповіді Єврокомісії – проміжна й основна.

"Є дуже чітка дорожня карта – у червні в нас буде усна презентація, це так звана проміжна доповідь. Важлива доповідь – письмова, запланована на жовтень. І я думаю, що Рада в грудні вирішуватиме щодо цієї доповіді, в якій є не лише Україна, а й інші потенційні кандидати", – розповіла глава Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн повідомила, що питання карти обговорювали в деталях під час її візиту в Україну 9 травня. За її словами, українці мають значний прогрес, але "робота ще має бути зроблена. Від країни-кандидата залежить, як швидко вони просуватимуться".

Новини за темою: Вступ до ЄС не буде легким шляхом для України, знадобляться роки переговорів та реформ, – євродепутатка Кальюранд

Нагадаємо, на саміті Україна – ЄС Євросоюз підтримав "формулу миру" президента Володимира Зеленського. За підсумками саміту схвалили спільну заяву. У документі Євросоюз визнав значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата.

Шлях України до Євросоюзу

У червні минулого року Україна і Молдова отримали статус кандидата в члени ЄС. Водночас Грузії поки що відмовили в наданні статусу.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна хоче стати членом Євросоюзу протягом наступних двох років.

Однак європейські чиновники визнають, що Україна стала головоломкою для європейської спільноти. Адже її прискорений вступ викликає невдоволення у тих країн, які чекають членства десятиліттями. Зокрема, це Сербія, Чорногорія та Туреччина, що чекає приєднання до ЄС з 1999 року.

Тим часом багато європейських чиновників наголошують, що Брюссель несе особливу відповідальність перед Києвом.

Наразі кілька країн блокують вступ України до Євросоюзу. Зокрема, Угорщина не підтримає євроатлантичну і європейську інтеграцію України начебто через закон про освіту.

Читайте також:
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility
Урсулу фон дер Ляєн вдруге обрали президентом Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн вдруге обрали президентом Єврокомісії
Єврокомісія схвалила виділення Україні майже 4,2 млрд євро в межах Ukraine Facility Єврокомісія схвалила виділення Україні майже 4,2 млрд євро в межах Ukraine Facility