USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна виконала дві із семи умов для початку переговорів про членство в ЄС

Виконані кроки стосуються судової реформи та законодавства про засоби масової інформації
Україна - ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз звітуватиме про те, що Україна виконала дві із семи умов для початку переговорів про членство в ЄС. Про це пише агентство Reuters.

Двоє європейських чиновників, що ознайомилися зі звітом, сказали журналістам, що Україна наразі відповідає двом критеріям. Один із них зазначив, що вони стосуються судової реформи та законодавства про засоби масової інформації, і додав, що акцент звіту зосередиться на позитивних моментах.

"Прогрес є. Звіт буде помірно позитивним. Ідеться не про прикрашання реальності, а про визнання прогресу, наприклад, були відомі антикорупційні справи", – сказав співрозмовник Reuters.

Окрім боротьби з корупцією ЄС також вимагає від України провести реформи Конституційного суду і правоохоронних органів, посилити заходи боротьби з відмиванням грошей, а також ухвалити закони для стримування олігархів і захисту прав національних меншин.

Європарламент закликав почати вступ України до ЄС негайно

2 лютого Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій вимагає, щоб Євросоюз "працював над початком переговорів про вступ і підтримував дорожню карту з викладенням наступних кроків для забезпечення приєднання України до єдиного ринку ЄС". Про це йдеться у заяві Європарламенту.

Підтверджуючи свою відданість майбутньому членству України в Європейському Союзі після подання офіційної заявки країни 28 лютого 2022 року депутати Європарламенту наголошують, що вступ – це процес, що ґрунтується на заслугах, що включає дотримання відповідних процедур та виконання пов'язаних з ЄС реформ та критеріїв вступу. Вони також закликають українську владу якнайшвидше провести суттєві реформи, щоб робити країну відповідною до критеріїв членства в Євросоюзі.

Європарламент звертається до держав – членів ЄС збільшити та прискорити свою військову допомогу Києву, зокрема надання зброї, а також необхідної політичної, економічної, інфраструктурної, фінансової та гуманітарної підтримки.

Він також закликає лідерів на саміті Євросоюз – Україна приділити першочергову увагу комплексному пакету заходів щодо відновлення України. Цей пакет має бути спрямований на надання допомоги, реконструкцію та відновлення у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі. Підтримка також допоможе стимулювати економічне зростання в Україні після війни.

Угорщина не підтримає рух України до ЄС через закон про освіту

Однак глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт не підтримає євроатлантичну і європейську інтеграцію України доки "школи на Закарпатті у небезпеці". Угорського міністра цитує у Twitter речник уряду Золтан Ковач.

"Угорщина не може підтримувати трансатлантичну та європейську інтеграцію України доти, доки угорські школи на Закарпатті перебувають у небезпеці" – заявив Сіярто.

Міністр уточнив, що 1300 угорських шкіл і дитячих садків приймають дітей і студентів-біженців з України, і дорікнув, що "99 угорських початкових і середніх шкіл в Україні перебувають під загрозою закриття через український закон про освіту".

Зазначимо, відносини між Україною та Угорщиною загострились у 2017 році, коли Рада ухвалила закон про освіту. Він передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах. У відповідь на що Угорщина розкритикувала закон. Будапешт заявляє, що цей закон нібито "обмежує права національних меншин".

Втім, Угорщина не стала блокувати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року. Проте загалом Будапешт не знімав своїх претензій до закону про освіту та "утисків угорців Закарпаття" і донедавна успішно блокував політичні зустрічі Україна – НАТО, аж доки днями альянс у процедурний спосіб обійшов угорське вето.

Чехія виступає "за" вступ України до ЄС

Якнайшвидше членство України в Євросоюзі відповідає інтересам Чехії, і вона має наполягати на початку перемовин щодо цього між Україною і ЄС. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, повідомляє Ceske Noviny.

"Що ширшою буде зона стабільності на схід від наших кордонів, то безпечніше нам буде", – сказав Павел журналістам після зустрічі. 

За його словами, якнайшвидше членство України в Союзі відповідає інтересам Чехії, і Чехія повинна наполягати на тому, щоб "переговори про вступ з Україною дійсно почалися до кінця цього року".

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ