USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У фінансуванні забороненої партії "ОПЗЖ" виявили ознаки кримінального правопорушення, – НАЗК

На рахунок партії внесли кошти п’ять фізичних осіб на суму понад 3,5 млн гривень
опзж
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) встановило ознаки кримінального правопорушення щодо фінансування політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ"). Про це повідомили в пресслужбі НАЗК.

Так, на рахунок партії здійснили грошові внески п’ять фізичних осіб на загальну суму 3 млн 591 тис. 550 гривень. Водночас у НАЗК встановили, що суми нарахованого доходу цих осіб не відповідають загальній сумі внесків, наданих на підтримку цієї політсили.

"Тож це свідчить про те, що кошти на підтримку "ОПЗЖ" вносили аноніми із залученням інших фізичних осіб і використанням їхніх особистих персональних даних. А отже – про ознаки вчинення кримінального проступку", – пояснили в агентстві.

Тому НАЗК направило обґрунтований висновок до Нацполіції з проханням внести відомості до ЄРДР щодо кримінального проступку та розпочати досудове розслідування.

Відзначимо, українське законодавство не допускає здійснення внесків на підтримку політичних партій анонімними особами чи особами під псевдонімом. У квітні в НАЗК відновили застосування механізму держконтролю за фінансами політичних партій. 

Новини за темою: Держзрада та пропаганда війни: Трьом екснардепам від "Партії регіонів" повідомили про підозру

Заборона "ОПЗЖ"

15 вересня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" і в такий спосіб остаточно заборонив її діяльність.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ухвалили на підставі указу президента та рішення РНБО. Вони ґрунтувалися на доказах деструктивної діяльності партії, зібрані СБУ у відповідь на загрози національній безпеці.

У спецслужбі зазначають, що йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики Росії як на рівні керівництва, так і рядових її членів.

"ОПЗЖ" фактично ретранслювала офіційну позицію країни-агресора щодо України та завдавала значної шкоди інтересам нашої держави. Правоохоронці встановили причетність головних функціонерів "ОПЗЖ" до діяльності, що створює реальні загрози національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Новини за темою: Екс-"ОПЗЖ" допомогла "просунути" у парламенті 257 рішень: Дослідження "Чесно"
Читайте також:
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко