USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Чим небезпечне обміління Каховської ГЕС: Пояснює експерт

Обміління і низький рівень загрожує системі охолодження активних зон
каховська гес
Джерело: відкриті джерела

Російська окупаційна влада може планувати техногенну катастрофу на тимчасово окупованій Каховський ГЕС. Там спеціально відкрили затвори греблі та спускають воду. Чим це небезпечно, в ефірі UWN розповів експерт із ядерної енергетики, очільник державної інспекції ядерного регулювання 2017–2021 рр. Григорій Плачков.

Експерт зауважив, що на сьогодні всі шість атомних енергоблоків знаходяться в сталі холодного зупину. 

"Вода необхідна для атомної електростанції, як і електроенергія для того, щоб відводити залишкове тепло від активної зони реактора, які є на Запорізькій атомній електростанції і рівень басейнів-охолоджувачів, які є на Запорізькій атомній електростанції, напряму залежать від рівня Каховського водосховища", – зазначив Плачков.

Тож, за його словами, обміління і низький рівень загрожує системі охолодження активних зон.

"За сьогодні, за моєю інформацією, знайшли технічне рішення для того, щоб тримати Каховське водосховище на належному рівні, щоб питна вода була у 70 відсотків споживачів, які є на півдні України, а також і для того, щоб Запорізька атомна електростанція могла безпечно в тих умовах, в яких вона працює, безпечно працювати", – підсумував експерт. 

Ситуація на Каховській ГЕС

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявляв, що стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі може погіршити безпекову ситуацію на Запорізькій АЕС та призвести до порушення постачання питної води Дніпропетровській, Запорізький і Херсонській областям. У зоні ризику також країни басейнів Чорного та Середземного морів.

У середині лютого з'явилися супутникові знімки, які підтверджують, що окупанти відкрили шлюзи на захопленій Каховській ГЕС, через що рівень води впав на два метри – це найнижчий показник за 30 років.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Попри оголошену окупантами "анексію" Запорізької АЕС, зараз на станції продовжують працювати українські фахівці. За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

Агентство вже кілька разів закликало Росію вивести свої сили з найбільшої в Європі атомної станції. 

Водночас, за попередньою оцінкою, російські війська за час окупації електростанції завдали їй збитків приблизно на 40 мільярдів гривень.

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
"Укргідроенерго" готує позови проти РФ через атаки на інфраструктуру та знищення Каховської ГЕС
Росія приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС, – розслідування AP через історії мешканців Олешок Росія приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС, – розслідування AP через історії мешканців Олешок
Відновлення Каховської ГЕС: Економіст розповів, наскільки доцільно починати відбудову Відновлення Каховської ГЕС: Економіст розповів, наскільки доцільно починати відбудову