USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Окупанти осушують Каховське водосховище: Чим це загрожує

Зниження рівня води загрожує ЗАЕС, сільськогосподарському виробництву та побутовим запитам жителів Херсонщини та Запоріжжя
Супутникові знімки Каховського водосховища
Супутникові знімки Каховського водосховища
Джерело: відкриті джерела

11 лютого Національне громадське радіо США (NPR) опублікувало супутникові знімки, на яких видно, як вода виливається з Каховського водосховища.

Зазначається, що 11 листопада 2022 року російські військові підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС. На їхню думку, вибух не пошкодив шлюзи, а лиш автошлях. Проте одразу після вибуху виявилось, що російські війська навмисно відкрили додаткові шлюзи.

Дані радіолокаційної альтиметрії показали, що поточний рівень водойми приблизно на два метри нижче його звичайної висоти. З грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень.

Національне громадське радіо США вказує на те, що скидання води росіянами може бути навмисним – щоб сповільнити рух Збройних сил України. Втім, зниження рівня води загрожує сільськогосподарському виробництву на лівобережній частині Херсонщини та проблемам з питною водою у Бердянську, Мелітополі, Енергодарі, які контролюють російські окупанти.

NPR, спираючись на думки експертів, дійшло висновку, що мета військових РФ – "випалена земля" на тій території, яку вони публічно оголосили своєю.

Загроза для Запорізької АЕС

7 лютого зазначалось, що зниження рівня води у Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на Запорізькій атомній електростанції. Про це заявив перший заступник начальника Запорізької ОВА Геннадій Тімченко під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За його словами, рівень у 13,2 м є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар ЗАЕС. У разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи.

Також Тімченко додав, що через зниження рівня води у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС такі міста, як Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, уже зіштовхнулися з проблемою водопостачання. Наразі ці міста перебувають у тимчасовій окупації, тому вплинути на ситуацію українська влада не може.

Про небезпеку зниження рівні води в Каховському водосховищі також згадував у своїй заяві 3 лютого генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

"Попри те, що зниження рівня води не становить безпосередньої загрози для ядерної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо це триватиме далі", – заявив він.

При цьому наголосив, що не можна заспокоюватися щодо безпеки та захисту ЗАЕС.

Яка зараз ситуація на Запорізькій АЕС

Попри оголошену окупантами "анексію" Запорізької АЕС, зараз на станції продовжують працювати українські фахівці. За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

МАГАТЕ вже кілька разів закликало Росію вивести свої сили з найбільшої в Європі атомної станції. 

В той же час, за попередньою оцінкою, російські війська за час окупації електростанції завдали їй збитків приблизно на 40 мільярдів гривень.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ