USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи перетне ціна автогазу позначку в 40 грн/л? Експерти аналізують наслідки блокади польсько-українського кордону

Паливний ринок одним із перших відчув блокаду
газ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду на польсько-українському кордоні, та боротьба з російським пальним. Проте у грудні ціни підуть вниз, прогнозують учасники ринку, йдеться в матеріалі Forbes.

Так, видання пише, що ціни на автогаз зростають другий місяць поспіль. У листопаді здорожчання прискорилось: літр автогазу на українських АЗС подорожчав в середньому на 8 гривень, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи "А-95".

"Якщо у жовтні ціни зросли через посилення перевірок українськими митниками документів про походження пального, то в листопаді на ринок додатково тисне блокада польського кордону. Через Польщу автошляхами в Україну у жовтні завозилось 36% автогазу, 18,5% – бензину та близько 16% – дизелю. Ще одна проблема – 70% автогазу імпортують автотранспортом, тоді як бензин та дизель – переважно залізницею", – йдеться у повідомленні.

Ситуація на вітчизняному паливному ринку

Паливний ринок одним із перших відчув блокаду, адже українські компанії остерігаються зберігати великі обсяги ресурсу в Україні через ризики російських обстрілів, кажуть експерти.

"Як наслідок, дефіцит автогазу в Україні 20 листопада сягнув 17%. Тисячі газовозів застрягли в Польщі та не можуть потрапити в Україну. Поляки пропускають по 3–8 автівок на годину, словаки – по 20–30. Проте найгірше позаду – імпортери автогазу переорієнтували поставки з автотранспорту на залізницю, а частка імпорту автогазу автошляхами знизилась з 70 до 45%", – коментують фахівці.

Ціна автогазу в Україні б'є рекорди

Ринок налаштований на зворотній тренд за умови, що ситуація на кордонах не буде погіршуватися. На аукціонах українських виробників ціна вже почала знижуватись. 28 листопада ціна закупки на внутрішньому ринку впала на 2%, до 61 тис. 320 грн/1000 т, нагадують аналітики.

"Прогнозуємо, що ціни продовжать падіння. Попит на автогаз взимку традиційно падає приблизно на 15%. Також у грудні аграрії використовуватимуть менше газу для сушки, ніж восени, що має суттєво знизити попит", – додають економісти.

Водночас блокада кордону з Польщею не позначилася на поставках бензину та дизелю. Традиційно автоімпорт займає меншу частку для цих видів пального, ніж для автогазу.

Ціни на бензин та дизель протягом листопада коливалися навколо позначки 55–56 грн/л із тенденцією до зниження, за даними консалтингової групи "А-95". До "чорної п’ятниці" мережі влаштували знижки до 8 грн/л.

Блокада кордону

Польські перевізники погрожують заблокувати роботу всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною. Про це заявив представник польського комітету захисту перевізників і роботодавців у сфері транспорту Адам Іздебський, передає Polsat News.

"Ми посилимо протест тим, що не будемо пропускати автомобілі з України на всіх прикордонних переходах із Польщею", – сказав Іздебський.

Водночас чиновник припустив, що цього може і не відбутися, тому що на переговорах "все йде в правильному напрямку".

А Міністерство інфраструктури Польщі відреагувало на блокаду кордону з Україною й пропонує Києву задовольнити вимоги страйкарів. У заяві йдеться, зокрема, про скасування електронної черги.

Згідно із заявою польського відомства, страйкарі виступають проти електронної черги, яка, за словами польської сторони, спричинила "значне збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих у Європейському Союзі, які повертаються порожніми з України для перетину кордону Україна – ЄС".

Новини за темою: Польські перевізники посилюють блокування пункту пропуску "Шегині": Відзавтра страйк там триватиме цілодобово

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України