USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Блокада кордону: Уряд Польщі звернувся до України з пропозицією щодо розблокування

Ідея полягає у тому, щоб виключити вимогу про реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу
страйк Польща
Протести
Джерело: відкриті джерела

Міністерство інфраструктури Польщі відреагувало на блокаду кордону з Україною й пропонує Києву задовольнити вимоги страйкарів. У заяві йдеться, зокрема, про скасування електронної черги.

Згідно із заявою польського відомства, страйкарі виступають, проти електронної черги, яка, за словами польської сторони, спричинила "значне збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих у Європейському Союзі, які повертаються порожніми з України для перетину кордону Україна – ЄС".

Україні ж закинули те, що нова система "припускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі". Тому відомство запропонувало Україні задовольнити вимоги страйкарів.

"Ідея полягає у тому, щоб виключити вимогу про реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, як мінімум на двох прикордонних переходах: "Зосін – Устилуг" та "Нижанковичі – Мальховіце"", – йдеться в заяві.

Що вимагають польські перевізники?

Однак польські протестанти вимагають також відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які скасували угодою між Євросоюзом та Україною.

Польський міністр Анджей Адамчик запропонував єврокомісарові з питань транспорту Адіні Валеан створити спільний комітет для аналізу впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень Євросоюзу. До складу такого комітету можуть входити представники сторін цієї угоди.

Адамчик також попросив Валеан і президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати деактивацію системи електронної черги.

Що на кордоні зараз?

Станом на 27 листопада польські перевізники погрожують заблокувати роботу всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною. Про це заявив представник польського комітету захисту перевізників і роботодавців у сфері транспорту Адам Іздебський, передає Polsat News.

"Ми посилимо протест тим, що не будемо пропускати автомобілі з України на всіх прикордонних переходах із Польщею", – сказав Іздебський.

Водночас чиновник припустив, що цього може і не відбутися, тому що на переговорах "все йде в правильному напрямку".

Новини за темою: Польські перевізники посилюють блокування пункту пропуску "Шегині": Відзавтра страйк там триватиме цілодобово

Крім того, триває підготовка до засідання Ради з питань транспорту ЄС, що відбудеться 4 грудня у Брюсселі. Готується відповідна пропозиція, щоб однією з головних тем переговорів стало обговорення наслідків цієї угоди.

На думку Міністерства інфраструктури Польщі, з боку керівництва Євросоюзу виникла потреба провести оцінку наслідків, що виникають у результаті реалізації угоди між Україною та ЄС, а також змін у її змісті. Це необхідно для підтримки стабільності транспортного ринку в окремих державах – членах блоку.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку