USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міжнародний Червоний Хрест розпочав розслідування щодо депортації головою Білоруського ЧХ українських дітей

Організація засудила дії білоруса, бо вони протирічать основоположним принципам МКЧХ
МКЧХ
Джерело: відкриті джерела

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста (МКЧХ) і Червоного Півмісяця (IFRC) заявляють, що генеральний секретар Червоного Хреста Білорусі Дмитро Шевцов не інформував головний офіс про свої поїздки до Луганська та Донецька. Про це йдеться у повідомленні пресслужби МКЧХ.

Там також уточнили, що Шевцов їх не попереджав про "будь-які заходи, зокрема з дітьми".

"Дії будь-якого з наших національних товариств Червоного Хреста чи Червоного Півмісяця, що суперечать нашій гуманітарній місії, основоположним принципам і політиці, сприймаються МФЧХ дуже серйозно. Тому IFRC передала цю справу до Комітету з дотримання вимог і посередництва, який згідно з нашою Конституцією є незалежним органом, що розслідує й розглядає ймовірні порушення доброчесності", – зазначається у повідомленні.

Новини за темою: Тисячі українських дітей примусово депортовані до таборів Білорусі, – Telegraph

У МКЧХ наголосили, що надзвичайні обставини цього візиту, включно з використанням символіки, пов’язаної з однією зі сторін міжнародного збройного конфлікту в Україні, вказують на порушення Основоположних принципів Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

"Візит та пов’язані з ним заходи не були узгоджені з іншими складовими Руху, як того вимагають наші внутрішні правила. Ці дії ризикують підірвати довіру до нашої роботи з підтримки нужденних громад, ким би вони не були та з якого б боку фронту вони не були", – додали у МКЧХ.

В українському товаристві Червоного Хреста були набагато категоричніші.

"Вище зазначені дії підтверджують свідому позицію Білоруського Червоного Хреста щодо підтримання політики викрадання дітей та легалізації агресії РФ проти України. Це свідчить не лише про умисне ігнорування організацією своїх статутних зобов'язань в рамках Міжнародного руху, а й про вчинення нею серйозних порушень Міжнародного гуманітарного права", – йдеться у повідомленні. 

Представники Українського Червоного Хреста закликали міжнародні організації засудити дії Білоруського Червоного Хреста щодо депортації українських дітей та їхніх дій в межах міжнародно визнаних державних кордонів України і розглянути питання щодо виключення Білоруського Червоного Хреста із Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Нагадаємо, глава Білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов під час поїздки на окуповані території на сході України зазначив, що його організація причетна до "оздоровлення" дітей з України.

Також під час його попередньої поїздки на окуповані території України Шевцова помітили в камуфляжі та з літерою "Z" на рукаві, хоча статут Червоного Хреста вимагає від членів організації залишатися нейтральними. 

Своєю чергою голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт глави Білоруського Червоного Хреста Дмитра Шевцова, який публічно зізнався у злочині незаконної депортації дітей з тимчасово окупованих територій України.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням