USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Білорусь таємно постачала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією по ОДКБ, – ЗМІ

Поставки здійснювалися у 2018–2022 роках, коли напруга в карабаському конфлікті сягнула піка
Лукашенко і Алієв
Президенти Білорусі та Азербайджану Олександр Лукашенко та Ільхам Алієв
Джерело: відкриті джерела

Білорусь, попри партнерство з Вірменією в Організації Договору про колективну безпеку, постачала сучасну військову техніку Азербайджану у 2018–2022 роках, коли конфлікт у Карабасі досяг піка. Про це пише Politico, посилаючись на "дюжину листів, дипломатичних нот, векселів та експортних паспортів".

Як відомо, ОДКБ – це військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан під фактичною егідою РФ, яка постійно намагається представити цю організацію як альтернативу НАТО. Країни, що входять до Організації Договору про колективну безпеку, за папером зобов'язані підтримкою одна одної.

Однак, за даними Politico, у 2018–2022 роках, коли напруга між Вірменією та Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху сягнула свого піка, Білорусь активно допомагала азербайджанським збройним силам, тобто супротивнику свого соратника.

Новини за темою: Вірменія та Азербайджан відкрили зустрічний вогонь і обмінялися звинуваченнями в обстрілах

Згідно з документами, йшлося про модернізацію старого артилерійського обладнання та надання нового обладнання для радіоелектронної боротьби та систем безпілотників. В одному з дипломатичних повідомлень зазначалося, що білоруські підприємства відіграють активну роль "у відновленні деокупованих територій Азербайджану, а також експорті білоруських товарів і послуг" до країни.

Едуард Аракелян, військовий аналітик з Єреванського регіонального центру демократії та безпеки, підтвердив, що витік документів стосувався обладнання, яке Азербайджан використовував у Нагірному Карабасі.

"Формально це повне порушення альянсу ОДКБ, але на практиці ми завжди знали, що блок більше підтримує Азербайджан", – сказав він.

Відносини двох країн на піку напруги

Днями прем'єр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що не поїде до Білорусі, доки там президентом є Олександр Лукашенко: "І взагалі заявляю, що відтепер жоден офіційний представник Вірменії не поїде до Білорусі".

Заява Пашиняна прозвучала на тлі того, як Лукашенко публічно підтримав президента Азербайджану Ільхама Алієва на зустрічі в травні і сказав, що Баку може "завжди розраховувати на допомогу" Мінська.

Вчора Пашинян заявив, що Вірменія вийде з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Згодом у МЗС Вірменії спростували інформацію, що Пашинян оголосив про вихід країни з організації.

Зазначимо, це не перша заява прем'єра щодо виходу з Організації Договору про колективну безпеку – російського аналога НАТО (військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан, – ред.).

Зокрема, навесні Пашинян говорив, що це станеться за умови, якщо Єреван не отримає чіткого роз'яснення, чи готовий цей військовий блок захищати Вірменію.

Читайте також:
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
Заяви Білорусі про Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля
Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни