USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Тисячі українських дітей примусово депортовані до таборів Білорусі, – Telegraph

Їх кількість до осені може зрости до трьох тисяч
Депортація діти

Окупанти депортували тисячі українських дітей

Джерело: відкриті джерела

За час повномасштабного російського вторгнення в Україну тисячі українських дітей були примусово депортовані до Білорусі. Про це пише The Telegraph.

Скільки українських дітей знаходиться у Білорусі

За даними видання, з вересня 2022 року близько 2150 українських дітей віком від шести років було вивезено щонайменше до чотирьох таборів у Білорусі, а до осені цього року їх кількість досягне 3000.

Деякі з них нібито пройшли військову підготовку.

"Докази, що пов’язують ці злочини з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком та іншими білоруськими посадовцями, були подані до Міжнародного кримінального суду (ICC). Ми хочемо показати світові, що така діяльність, організована саме паном Лукашенком, є воєнним злочином.

На нашу думку, він є головною особою, відповідальною за примусове переміщення цих дітей до Білорусі… він безпосередньо давав вказівки щодо організації фінансування цих процесів", – заявив голова опозиційної групи "Національне антикризове управління" Павло Латушко, який висунув звинувачення.

Де знаходяться українські діти у Білорусі

Українських дітей, яких утримують у Білорусі, зазвичай перевозять через Ростов-на-Дону. Звідти їх переправляють потягом до Мінська, столиці Білорусі, а потім автобусом довозять до різних об’єктів, включаючи щонайменше чотири місця, визначені дослідниками та правозахисниками.

Між Росією і Білоруссю є навіть угода про співпрацю між білоруськими та російськими державними залізницями для організації "перевезення дітей Донбасу на оздоровлення до братньої Білорусі".

Документ був поданий до МКС як доказ злочину режиму Лукашенка.

Новини за темою: Україна має докази, що білоруська влада бере участь у депортації українських дітей, – омбудсмен

Також у суду є й інші матеріали, включно з повідомленнями білоруських державних ЗМІ, в яких прямо йдеться про переміщення дітей за наказом пана Лукашенка.

Три "табори" знаходяться в Мінській області, в тому числі санаторій "Острошицький Городок", національний дитячий освітньо-оздоровчий центр "Зубренок" і дитячий табір "Дубрава", що належить білоруській державній компанії з виробництва добрив "Білоруськалій". Четверте місце – санаторій "Золоті піски" в Гомельській області.

Причому сім'ї, які шукають зниклих дітей, можуть навіть не знати, що їхні діти в Білорусі.

Дітям промивають мізки

Дітей, які перебувають у таборах у Росії і Білорусі, перевиховують та б’ють, якщо вони відмовляються підкорятися.

Українським дітям часто кажуть, що вони росіяни, примушують вчити російський гімн, розмовляють з ними лише російською та вчать засуджувати Україну.

Навіть були поодинокі випадки, коли дітей навчали поводження зі зброєю та військовою технікою.

Група опозиціонера Латушка також стверджувала, що дітей, утримуваних у Білорусі, навчають користуватися зброєю. Правозахисники висловлюють занепокоєння щодо українських хлопців у пізньому підлітковому віці: якщо їм виповниться 18 років після примусової депортації до Росії або на окуповані Росією території, вони підпадають під обов’язковий вік для призову.

Новини за темою: Депортованим українським дітям у РФ змінюють імена та дати народження, – Верещук

"Ситуація дуже небезпечна для підлітків, якщо 17 років, а хлопці – це катастрофа. Після 18 років їх передадуть як гарматне м'ясо для цієї війни – це російська стратегія", – заявила українська юристка Катерина Рашевська.

Скільки українських дітей примусово депортовано

Видання нагадує, що Москва почала систематично перевозити дітей з України до Росії після вторгнення наприкінці лютого 2022 року. Така практика продовжується і наразі, за оцінками українського уряду, понад 19 500 дітей були примусово вивезені російською владою. Лише 361 з них повернуто в Україну, повідомила уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук.

В Україні відкрито понад 100 кримінальних справ за фактами незаконного примусового видворення дітей, у тому числі до Білорусі та Росії, повідомили в Офісі генпрокурора.

Росія нібито сиріт "евакуює" зі східної України в табори. Деякі з цих дітей потім "усиновлюються" в російські сім’ї. Інших дітей російські чиновники відправляють у "табори відпочинку", щоб ті ніколи не повернулися.

Вважається, що деяких дітей, утримуваних у Білорусі, пізніше відправляють до Росії, зокрема на Далекий Схід країни, майже за 6,5 тисяч км від України.

Президент РФ Володимир Путін і Марія Львова-Бєлова, уповноважена з прав дитини Росії, вже мають ордер на арешт Міжнародного кримінального суду, оголошений у березні, за примусову депортацію тисяч українських дітей до РФ.

Новини за темою: Британія оголосила про нові санкції у відповідь на примусову депортацію Росією українських дітей

Розслідування Міжнародного кримінального суду тепер може розширитися й поширитися на Лукашенка та інших білоруських посадовців.

Суд заявив, що оцінив отриману інформацію та "зобов’язаний захищати конфіденційність" таких повідомлень.

Нагадаємо, у ГУР розповіли, що Росія приховує свої тяжкі воєнні злочини, активно використовуючи тему дітей України для ведення інформаційної війни

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров