USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою

Війна сильно впливає на всі аспекти нашого життя, в тому числі на психіку і душевне здоровʼя. Все частіше українцям діагностують ПТСР. Що це, як його розпізнати і куди звернутися за допомогою? Читайте у матеріалі
ПТСР

ПТСР. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

З початком війни, а тим більше її повномасштабної фази, ми все частіше чуємо про ПТСР. На нього страждають і військові, і цивільні, які пережили бойові дії або вибралися з окупації. Що ж таке ПТСР і як допомогти тим, хто з ним стикнувся? 

Посттравматичний стресовий розлад – це розлад психічного здоров’я, що виникає як реакція психіки на травматичний досвід. Це може бути насильство, війна, катування... Загалом будь-яка подія, що несла загрозу життю чи здоров’ю людини або її близьким. Але не в усіх, хто пережив травматичні події, виникає ПТСР – все індивідуально. Важливо, що зовні люди з посттравматичним стресовим розладом можуть нічим не видавати свого стану, але пережитий досвід сильно впливає на якість їхнього життя, а часто і на життя близьких їм людей.

За даними ВООЗ, близько 70% людей у світі переживали хоча б одну потенційно травматичну подію протягом життя, з них 5,6% можуть мати ПТСР і приблизно 3,9% населення світу хоч раз у своєму житті мали діагностований посттравматичний стресовий розлад.

Лікарі говорять, що імовірність розвитку ПТСР залежить від типу пережитої травматичної події. Наприклад, рівень ПТСР вищий серед людей, які живуть в умовах війни. Надзвичайно високі показники у жертв сексуального насильства. 

В Україні, за наданими НСЗУ, у 2021 році діагноз посттравматичний стресовий розлад поставили 3167 пацієнтам, наступного року – 7051 особі, у 2023 році кількість українців з ПТСР зросла до 12 494 осіб, а лише за два місяці 2024-го (станом на початок березня) вже було діагностовано 3292 випадки. 

Як проявляється ПТСР

Часто постравматичний стресовий розлад проявляється у вигляді постійних навʼязливих думок про травматичну подію. Вони виникають мимоволі, сняться або вертаються як флешбеки.

Людина з ПТСР може жити в постійній бойовій готовності – тривожиться і переймається думками про власну безпеку. Можуть бути порушення сну, зниження уважності або навіть фізичні вираження – закрепи, гіпертонус м’язів чи тахікардія. 

Поряд з цим людина з ПТСР може уникати згадок про свою травму, не хотіти говорити про важку подію або навіть знаходитись поряд з людьми, які про неї нагадують. Посттравматичний стресовий розлад – це емоційна порожнеча, відсторонення від близьких та втрата інтересу до колись улюблених речей. Іноді це може нагадувати депресію. 

Людина з ПТСР може переживати панічні атаки, хронічні болі, бути недовірливою, як наслідок мати негаразди у повсякденному житті, проблеми у стосунках і навіть іти в залежності – алкоголь, наркотики. 

Можливо, найважче – це суїцидальні думки. Якщо вони зʼявляються у вас або у близьких, зверніться за допомогою. Тут можна знайти контакти гарячих ліній психологічної допомоги.

Як лікується ПТСР

Для кожної людини лікування посттравматичного стресового розладу буде індивідуальним, зважаючи на обставини її життя і досвіду. Попри те що існує кілька протоколів і, можливо, лікар призначить медикаментозну терапію, людину з ПТСР треба запевнити, що вона не божевільна і її стан виліковний. Психотерапевт, психіатр або соціальний працівник – людина, яка має право і кваліфікацію на роботу з такими станами, як ПТСР, має надати інформацію про посттравматичний стресовий розлад та його подолання, краще в письмовій формі.

Варто подумати про групу підтримки, яку веде фахівець. Нерідко ПТСР з часом минає без застосування медикаментів, але просто так чекати, що мине, не можна. Для людини з посттравматичним стресовим розладом треба знайти безпечне середовище, де буде якнайменше травматичних спогадів або тригерів. Саме тому, до речі, не можна запускати феєрверки в країні, де триває війна. 

Важлива також робота з близькими. Вони мають зрозуміти, що відбувається, в чому причина і як запобігти панічними атакам та флешбекам чи що робити, коли вони стаються. Близькі мають розуміти, що ПТСР – не вирок і близькій людині просто потрібна допомога і підтримка. 

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені