USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

За даними ЗМІ, українські спецслужби можуть стояти за ударами по ПВК "Вагнер" у Судані: Що кажуть в ГУР МО?

В CNN не змогли підтвердити причетність України до ударів, але отримані ними відеоматеріали показали характерні ознаки атак безпілотників в українському стилі
Судан
Судан
Джерело: AP photo

Українські спецслужби можуть стояти за ударами по силах ПВК "Вагнер" у Судані. Про це повідомляє CNN із посиланням на українське військове джерело.

"У розмові з CNN українське військове джерело описало операцію як роботу "не суданських військових". На питання про те, чи стоїть Київ за нападами, джерело лише зазначило, що "відповідальність, ймовірно, покладена на українські спецслужби"", – йдеться у матеріалі.

За даними видання, під час операції було скоєно серію нападів на воєнізоване угруповання Сили швидкої підтримки (СШП), яке, як припускають, отримує допомогу від найманців "Вагнера" в боротьбі з суданською армією за контроль над країною.

У виданні додають, що вони не змогли підтвердити причетність України до серії ударів, але отримані ними відеоматеріали показали характерні ознаки атак безпілотників в українському стилі.

"Щонайменше у восьми ударах брали участь два комерційно доступні безпілотники, які широко використовуються українцями. Експерти також сказали, що використана тактика, а саме схема дронів, що налітають прямо на ціль, була дуже незвичною для Судану та ширшого африканського регіону", – кажуть автори.

Безпілотники з видом від першої особи (FPV) дають змогу пілотам спостерігати за операцією з погляду дрона, одягнувши окуляри або використовуючи монітор для перегляду прямої трансляції. На відеозаписах, знятих за допомогою безпілотників, можна побачити безпілотник DJI MAVIC 3. Обидва типи безпілотників є комерційними і широко використовуються українськими військами, зазначають у виданні.

"На відео, на якому видно монітор контролера дрона, видно текст англійською та українською мовами, зокрема "Зупинити" або "Стоп". Оператора безпілотника, який виглядає іноземцем, також можна побачити у відображенні диспетчера, але оператор одягнений у балаклаву і його не можна ідентифікувати", – йдеться у матеріалі.

Уточнюється, що CNN визначила геолокацію місць невеликих атак і наземної операції, які видно на відео з дронів, але не змогла незалежно перевірити дату зйомки відео. Кілька ударів по мосту Шамбат, що з’єднує Омдурман і Хартум, збіглися з повідомленнями місцевих жителів у соціальних мережах про напад 8 вересня.

Водночас неназваний суданський високопосадовець розповів, що ці удари були завдані лише через два дні після того, як "Вагнер" сприяв доставленню великого збройового конвою до Судану, розповідають автори.

Двоє чадських військових інформаторів розповіли CNN, що конвой пройшов через Чад, що сигналізує про розширення Росії та сфери впливу "Вагнера" в Африці, яка включає Малі, Судан, Центральноафриканську Республіку та Лівію.

Шістьма безпілотниками атакували пікапи, які рухалися у місті Шамбат по мосту. Вісім інших атак прийшлися на припарковані транспортні засоби, будівлі та озброєних людей в Омдурмані та західному передмісті Омбада, де протягом останніх тижнів суданська армія здійснила серію повітряних нальотів на позиції Сил швидкого реагування, з якими веде боротьбу.

На іншому відео показано, як щонайменше троє іноземних бійців, схоже, здійснили рейд у будівлю. На відео, яке, ймовірно, було знято на натільну камеру, військові були в окулярах нічного бачення, а один із солдатів тримав у руках ракетну установку. Повітряний знімок, на якому видно, як війська наступають на будівлю, був геолокований CNN як район в Омдурмані, неподалік від якого відбулися удари безпілотників.

Зазначається, що Україна офіційно не взяла на себе відповідальність за напади, які були зняті на відео з дронів. Частини цих відео ширяться соцмережами з четверга. Кадри наземної операції раніше не публікувалися.

Високопоставлене суданське військове джерело повідомило, що він "нічого не знав про українську операцію в Судані" і не вірить, що це правда.

Багато офіційних осіб США, мабуть, не знали про ймовірний інцидент і висловили здивування з приводу припущення, що удари і наземну операцію могли провести українські війська.

Як прокоментували публікацію в ГУР МО України? 

Згодом в Головному управлінні розвідки України відреагували на публікацію CNN. У відомстві заявили, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на представника ГУР МО Андрія Юсова.

"Ми не можемо це ні підтвердити, ні спростувати", - цитують Юсова у виданні.

Зазначається, що при цьому Юсов акцентував на тому, що ГУР може лише констатувати, що Росія послаблює свій вплив скрізь по світу і втрачає все те, що завойовувалося нею і накопичувалося поколіннями ще з часів Радянського союзу.

"Це зокрема стосується і Африки. Можна також нагадати слова генерала Буданова про те, що Україна буде знищувати російських воєнних злочинців у будь-якій точці світу, де би вони не знаходилися", - підсумував Юсов.

Новини за темою: Україна вже евакуювала 91 громадянина із охопленої боями столиці Судану

Раніше ми писали, що У Великій Британії хочуть оголосити ПВК "Вагнера" терористичною організацією через її роль у дестабілізації ситуації в Судані.

Міжпартійна парламентська група (APPG) щодо Судану звинуватила російську компанію в навчанні військ у Судані, постачанні зброї сторонам конфлікту та поширенні дезінформації під час нещодавніх продемократичних протестів.

"Сполучене Королівство має розслідувати вплив групи "Вагнера" й російського впливу в Дарфурі, Судані та Сахелі. Британія має заборонити групу "Вагнера" як терористичну організацію і накласти цілеспрямовані санкції", – говорилося у звіті APPG.

Зазначено, що "Вагнер" був активним в просуванні дезінформації в Судані ще до перевороту 2021 року. Крім того, суданські генерали-конкуренти Абдель Фаттах аль-Бурхан і Мохамед Хамдан Дагало, які зараз змагаються за владу, є одними з бенефіціарів підтримки "Вагнера". Зокрема в розслідуванні на сайті Unheard вказано, що "Вагнер" постачав Силам швидкої підтримки Судану ракети "земля-повітря" в боротьбі за контроль над державою проти Абделя Фаттаха аль-Бурхана.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка