USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Буданов – про повернення Криму та Донбасу, плани росіян до виборів і перевагу РФ у війні

Глава української розвідки Кирило Буданов зробив кілька заяв про війну в Україні
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Ситуація на полях битв російсько-української війни наразі є важкою, втім, не критичною. Про це розповів начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю французькому виданню Liberation.

"Погана ситуація на фронті, але не критична. Дійсно, не вистачає снарядів і на це є об'єктивні причини. Ми маємо два роки війни високої інтенсивності, а загалом – десять років конфлікту. Тому проблема, яку ми відчуваємо, є логічною. Обсяги, які нам надають наші партнери, недостатні для покриття наших потреб, так само як і наша промисловість", – заявив Буданов.

За словами керівника ГУР, наразі військовим найбільше не вистачає:

  • артилерійських боєприпасів загалом;
  • артилерійських систем калібру 155 мм, а також снарядів для цих систем;
  • снарядів для контрбатарейної боротьби на великих відстанях;
  • систем для ракетних ударів на великих відстанях.

Водночас головний розвідник України зауважив, що війна не стоїть на порозі застосування зброї масового знищення. Втім, усе інше – від підводних човнів до стратегічної авіації – використовується вже давно.

Новини за темою: Атакували морськими дронами українського виробництва: Буданов розкрив деталі знищення російського катера "Івановець"

У росіян дві мети до президентських виборів

Окупанти мають дві мети до президентських виборів в Росії. Зокрема, захопити Авдіївку та просунутися у Харківській області.

"Як Путін і Росія використовуватимуть ці вибори у своїй війні проти України? Тут немає нічого нового. Вони хочуть легітимізувати свій режим на окупованих українських територіях і показати загальну підтримку населення. Результат вже відомий. Близько 75% голосів отримає Путін", – зазначив Буданов.

На його думку, Росія прив'язана до певних символів. Він вважає, що найбільш ймовірними цілями ворога є Куп'янськ та Авдіївка. Диктатор Володимир Путін до виборів хоче захопити Авдіївку.

"Росіяни поставили собі завдання захопити Авдіївку. Спочатку до кінця грудня 2023 року. Потім до 28 січня. Потім до 1 березня. Зараз дату знову змінили, щоб приурочити до президентських виборів. Це звичайна практика – змінювати дату, коли щось не виходить. У росіян є дві мети: вийти до річки Оскіл, що в Харківській області, і взяти Авдіївку. Нехай спробують!" – додав він.

Новини за темою: "Наступні шість місяців будуть цікавими": Основні тези з інтерв'ю Буданова для CNN

Дрони не принесли вирішальної переваги жодній зі сторін

Безпілотники активно використовують як Україною, так й Росією вже не перший рік. Втім, вони не принесуть вирішальної переваги жодній зі сторін.

"Безпілотники використовуються на повну потужність обома сторонами вже не перший рік. Але поки що безпілотники не принесли вирішальної переваги жодній зі сторін і цього не станеться. І чому ж? Тому що, як і в Середньовіччі, поки людина не піде пішки, щоб встановити прапор у ворожий окоп, можна запустити над ним мільйон дронів, і ніхто не забере його назад", – пояснив Буданов.

Новини за темою: Буданов: Коли закінчиться наступ РФ, що буде з Кримським мостом та де Росія братиме зброю

Жодні диво-технології не допоможуть кардинально змінити хід війни

Жодні диво-технології не змінять кардинально хід війни. У тривалому конфлікті перемагає країна з найсильнішою економікою та логістикою. Як відзначив керівник ГУР, він оптимістично налаштований щодо питання військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів Америки, яка вже кілька місяців перебуває на стадії розгляду.

Він зауважив, що Україні необхідно прискорити темпи виробництва у власній оборонній промисловості. Водночас наші обсяги споживання озброєння й боєприпасів досягають рівня, який був би непідйомним для будь-якої країни. Зокрема з цим не може впоратись й сама Росія, у зв'язку з чим купує снаряди у Північної Кореї й Ірану.

За словами Буданова, він не поділяє думки щодо того, що "технологічний прорив" може докорінно змінити ситуацію на фронті. Він відзначив, що війна між Україною та Росією не є унікальною, оскільки це просто конфлікт високої інтенсивності з використанням усього спектра наявних озброєнь.

"Ми не стоїмо на порозі застосування зброї масового знищення, але все інше – від підводних човнів до стратегічної авіації – використовується вже давно. Саме тому, на жаль, жодні диво-технології не допоможуть жодній зі сторін. Всі спроби деяких країн знайти диво-зброю провалилися. Питання в тому, як розподіляти ресурси, як використовувати те, що є, і як планувати лінії постачання. У тривалій війні перемагає країна з найсильнішою економікою та логістикою", – пояснив голова розвідки України.

Новини за темою: Буданов – про війну у 2024 році, удари по РФ та постачання зброї КНДР до Росії

Повернення Криму та Донбасу

Донбас буде важче повернути, оскільки там є безперервна лінія постачання, до якої російські війська можуть отримати доступ з будь-якого боку. 

"Я думаю, що Донбас буде важче повернути. Тому що там є безперервна лінія постачання, їхні війська можуть отримати доступ до неї з будь-якого боку. Всі, хто колись володів Кримом, голосно і чітко заявляли, що Крим – це неприступна фортеця, і абсолютно всі втратили цю фортецю. Так само, як Україна десять років тому", – заявив він.

Буданов нагадав, що сьогодні росіяни все ще мають сухопутний коридор до Криму.

"Кримський міст ще стоїть, але жити йому залишилося недовго. Необхідно вирішити два стратегічні завдання: відрізати сухопутний коридор і зруйнувати Кримський міст. Решта – лише питання часу. Півострів буде повернуто. З Донбасом складніше", – уточнив він.

За словами начальника ГУР, Росія не наважиться використати ядерну зброю, якщо втратить Крим.

"Ті, хто побоюється ескалації, кажуть, що якщо Росія зрозуміє, що втратить Крим, то може почати ядерну ескалацію. Ви очікуєте, що я закричу "ай", коли почую ці слова? Приводів для застосування ядерної зброї було вже дуже багато, можливо, десятки. І що з того? У російській доктрині ядерна зброя розглядається як "засіб стримування". Це те, чого всі бояться і на чому всі спекулюють", – зазначив Буданов.

Він підкреслив, що для Росії застосування ядерної зброї обійдеться набагато дорожче, ніж її незастосування.

Нагадаємо, зараз Авдіївку масовано накривають авіаційними бомбами та фосфорними снарядами. У місті – по 60 авіаційних бомб удень і вночі, ворожі обстріли з артилерії та РСЗВ. Безперервні штурми на броньованій техніці та навали піхоти противника. 

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters