USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Атакували морськими дронами українського виробництва: Буданов розкрив деталі знищення російського катера "Івановець"

Українські морські безпілотники завдали шість прямих влучань у корпус ворожого корабля
Знищення російського катера
Знищення російського катера "Івановець" у Криму
Джерело: скріншот

Україна атакувала російський ракетний катер "Івановець" морськими дронами власного виробництва MAGURA V5. Про це керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів виданню The War Zone.

Що відомо про знищення катера "Івановець"?

Напередодні в ГУР МО України повідомили, що у ніч з 31 січня на 1 лютого було знищено ракетний корабель ворога. В той момент судно перебувало на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму.

"Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом – "Івановець" дав крен на корму і затонув", – розповіли в ГУР МО України.

У розвідці зазначили, що вартість втраченого Росією корабля становить орієнтовно 60–70 мільйонів доларів.

"Івановець" атакували морськими дронами українського виробництва

Згодом очільник ГУР Кирило Буданов розкрив деталі знищення російського катера "Івановець" виданню The War Zone. За його словами, це вдалося завдяки морським дронам українського виробництва MAGURA V5.

Ними керував підрозділ безпілотників 13-ї групи ГУР.

"У ході спеціальних (активних) заходів у період з 31 січня по 1 лютого відомство спланувало та здійснило знищення "Іванівця" на рейді озера Донузлав", – розповів Буданов.

Під час знищення російського катера морські безпілотники завдали шість прямих влучань у корпус корабля, додав голова української розвідки.

"Унаслідок отриманих пошкоджень корабель перекинувся на корму і затонув", – сказав Буданов.

Попередньо відомо, що пошуково-рятувальна операція, проведена росіянами, не увінчалася успіхом.

Які характеристики має MAGURA V5?

За даними видання Militarnyi, морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA) V-типу – це розроблений в Україні багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління.

Він може виконувати різні операції. Зокрема – це спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту, бойові місії.

Гідродинамічний корпус і витончений профіль V5 дозволяють йому пересуватися приховано з чудовою маневреністю.

Довжина дрона становить 5,5 метра, а ширина – 1,5 метра. Його  крейсерська швидкість – 22 вузли, а максимальна – 42 вузли. Дальність пересування морського дрона становить приблизно 833 км.

Він також оснащений mesh-радіо з повітряним ретранслятором або супутниковим зв'язком.

Раніше в СБУ розповіли, що використовують для спецоперацій у Чорному морі морський дрон "Мамай". Зазначалося, що наразі він є найшвидшим об’єктом у Чорному морі.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ