USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зробили все і навіть більше: ЗСУ після тривалих надважких боїв вийшли з Авдіївки, частина українських військовослужбовців потрапила в полон

Що відбувається в місті?
Авдіївка
Джерело: UWN

Про ситуацію навколо Авдіївки говорять вже тривалий час. Там росіяни щодня обстрілюють місто та навколишні населені пункти, в тому числі і забороненими боєприпасами. А ще – всіляко намагаються витіснити ЗСУ та захопити місто.

Бої за невеличке місто Донеччини вже порівнюють з боями, що були в Бахмуті. Втім, військові зізнаються: тут в рази пекельніше.

Що відомо на цей час, яка ситуація та що прогнозують – з'ясовуємо далі.

17 лютого. Українські військові вийшли з Авдіївки

Вночі головком Олександр Сирський повідомив, що командування ухвалило рішення відійти з Авдіївки для збереження життя українських воїнів. Захисники переходять до оборони на більш вигідних рубежах.

"Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довколо Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров'я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах", – сказав Сирський.

Головком підкреслив, що наші воїни виконали свій обов'язок та зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин.

Бригадний генерал Тарнавський назвав це рішення єдиним правильним в умовах постійного наступу ворога і перевагою снарядів десять до одного. За його словами, оточення не допущено, українські воїни зайняли оборону на визначених рубежах.

"Дякую бійцям за гідний бій, який дали ворогу в Авдіївці, в умовах тотальної кількісної переваги росіян у живій силі, в техніці, у снарядах. Зробили все і навіть більше. Дякую за стійкість кожному", – написав командир Третьої штурмової.

Вихід з міста був логічним та професійним рішенням заради життів військових, – так прокоментував ситуацію президент України Володимир Зеленський під час Мюнхенської конференції.

"Абсолютно логічне справедливе та професійне рішення (вийти з Авдіївки, – ред.) зберегти наших людей. Для нас це найголовніше завдання. Ми бережемо наших людей, наших воїнів – бо це і є захист. Зброя від наших партнерів допомагає відновлювати мир на нашій території, але перш за все військовий захищає людей. Тому, щоб не попасти в оточення, було прийняте рішення відійти на інші рубежі", – заявив глава держави.

Частина українських військовослужбовців потрапила в полон

Під час виходу з Авдіївки  на заключному етапі операції  під тиском переважаючих сил противника  деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон, зазначив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"Вихід особового складу з Авдіївки відбувався відповідно до плану, розробленого з урахуванням різних сценаріїв та можливої зміни оперативної обстановки. Та все ж на заключному етапі операції під тиском переважаючих сил противника деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон", – зазначив він.

Додамо, що напередодні ввечері також стало відомо, що, на превеликий жаль, під час одного з виходів захисників зі зруйнованих позицій кілька наших бійців потрапили в полон.

DeepStateMAP

На карті сервісу DeepState Авдіївка виглядає як напівоточена. Російські окупаційні війська штурмують місто з декількох напрямків одночасно, а також атакують сусідні населені пункти. Проте як і зазначають військові, так і показує карта – ЗСУ вдалося уникнути оточення в Авдіївці.

Авдіївка. 17 лютого 2024 року
Джерело: DeepState

Пекельніше, ніж у Бахмуті

Ввечері 15 лютого бригадний генерал, командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що ситуація в Авдіївці складна, але контрольована. Запеклі бої точаться в межах міста. Українські війська застосовують усі наявні сили та засоби для стримування ворога.

Тарнавський зазначив і те, що в Авдіївці проводиться планове підсилення підрозділів ЗСУ, і що війська здійснюють маневр на загрозливих напрямках. Захисникам виділений додатковий ресурс боєприпасів та інших засобів ураження.

Власне, про посилення українських військ у районі Авдіївки вчора повідомили і в Третій окремій штурмовій бригаді.

"Третя окрема штурмова бригада підтверджує, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки. Ситуація в місті на момент заведення бригади – надзвичайно критична. Окремі батальйони 3-ї ОШБр провели рейд у захоплені ворогом райони Авдіївки. Сили противника на нашому відрізку складають орієнтовно сім бригад", – йдеться в повідомленні.

В бригаді поінформували, що змушені воювати на 360 градусів проти нових і нових бригад, які заводить противник. Разом з тим за період перебування на Авдіївському напрямку двом бригадам збройних сил Росії було завдано критичного ураження.

В 110-й ОМБр імені генерал-хорунжого Марка Безручка додали, що російські війська зосередили на Авдіївському напрямку велику кількість особового складу, бронетехніки та авіації.

"Проти нас – понад 12 окремих з'єднань противника. Бригади, полки, окремі підрозділи спеціального призначення. Наші хлопці – в нелюдських умовах, під щохвилинними артилерійськими обстрілами, під постійними авіаційним бомбардуванням виконують поставлені завдання. 110-та продовжує на своїх плечах нести оборону міста", – йдеться в повідомленні бригади.

Ба більше: Авдіївку масовано накривають авіаційними бомбами та фосфорними снарядами. 

По 60 авіаційних бомб – удень і вночі, ворожі обстріли з артилерії та РСЗВ. Безперервні штурми на броньованій техніці та навали піхоти противника. Так про ситуацію в Авдіївці розповідають у Третій штурмовій бригаді. І додають: окупанти застосовують фосфорні снаряди, від яких відбувається загоряння цистерн з мазутом. Отруйний смог розповсюджується всією територією Коксохімічного заводу.

Заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін написав у Телеграмі, що бійцям доводиться виконувати бойові завдання в умовах, які "було складно уявити".

"Бої в Авдіївці в рази пекельніші за найгарячіші битви цієї фази війни, що були в Бахмуті", – уточнив він.

Про напруженість ситуації та інтенсивність боїв говорять і в Генштабі. Там зазначили, що в зоні відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" на Авдіївському напрямку українські воїни продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб захопити Авдіївку.

"Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Сили оборони України протягом минулої доби відбили 28 атак ворога в районах Авдіївки, Ласточкиного та ще пя'ть атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області. Ухвалено рішення, щодо планового підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках", – заявили у відомстві.

Нині ж дорога, яка веде в Авдіївку, повністю прострілюється. Окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ і захопити українське місто в найкоротші терміни, сказав голова Донецької ОВА Вадим Філашкін в ефірі телемарафону.

За його даними, у місті залишаються 926 осіб. В Авдіївці є резерви гуманітарної допомоги, води та медикаментів, але обстановка дуже складна, додав він. По три-чотири людини виїжджає з міста щодня, сказав глава ОВА.

"Ворог намагається прорвати лінію оборони та захопити місто в найкоротші терміни. Наші захисники стримують ворога на усіх напрямках", – констатував Філашкін.

Нині ж проти сил 3-ї ОШБр в Авдіївці – не менше ніж 15 тисяч особового складу армії ворога.

"Наші воїни завдали критичних уражень 74-й та 114-й окремим мотострілецьким бригадам ЗС РФ. Обидва ворожі підрозділи фактично "стерті. Попередньо реальна кількість втрат оцінюється в 4200 "200-ми" і "300-ми" противника", – кажуть у бригаді.

Але, попри те що окупанти зазнають непропорційних втрат, ситуація в Авдіївці залишається надзвичайно тяжкою.

Вже вдень 16 лютого ЗСУ відійшли з позиції "Зеніт" на південно-східній околиці Авдіївки, повідомив командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"Ми тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога. Рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки".

За його словами, тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування українських військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що станом на 21:00 16 лютого в Авдіївці тривають важкі бої, на коксохімічному заводі палає пожежа через удари росіян.

"У межах міста Авдіївка тривають важкі бої. Противник продовжує завдавати артилерійських обстрілів та масованих бомбових ударів, практично стираючи місто з лиця землі. Ворог кидає на штурм всі резерви, перекидаючи їх з інших напрямків, та намагається протиснути нашу оборону", - констатує Тарнавський.

За даними Тарнавського, з початку доби в районі Авдіївки українські війська відбили більш ніж 30 атак росіян. Агресор здійснив 20 авіаударів і понад півтори сотні артилерійських обстрілів. 

Зі зруйнованих позицій українські воїни виходять маневром. Евакуація поранених ускладнена безперервними обстрілами, але здійснюється.

Також через постійні обстріли триває пожежа на Авдіївському коксохімічному заводі, де російські терористи внаслідок обстрілів підпалили цистерну із залишками нафталіну та бітумну смолу на складі.

Позиція окупантів

Проросійські Телеграм-канали повідомляють, що українські військові втратили контроль над низкою позицій у місті. А російські блогери стверджують, що війська РФ просунулися на захід від Авдіївки, намагаючись перерізати ґрунтові дороги, які ЗСУ використовують для своїх логістичних потреб із селищ Ласточкине та Північне. Однак жодних підтверджень цього просування росіян нині немає.

Місто під загрозою захоплення: в Штатах б'ють на сполох

Напередодні у Білому домі заявили про критичну ситуацію в Авдіївці. Місто перебуває під загрозою захоплення російськими військами, повідомив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

"На сході України неймовірно інтенсивні бої, особливо в Авдіївці. На жаль, ми отримуємо звіти від українців про критичну ситуацію, коли росіяни продовжують тиснути на українські позиції щодня. Авдіївка перебуває під загрозою переходу під російський контроль", – сказав він на брифінгу.

За його словами, значною мірою це відбувається через те, що в українських військових на місцях закінчуються артилерійські боєприпаси.

"Росія надсилає хвилю за хвилею призовників для нападу на українські позиції. Оскільки Конгрес ще не ухвалив той законопроєкт, ми не можемо надіслати українцям снаряди, яких вони конче потребують, щоб перешкодити російським атакам. Російські війська наразі вже підходять до українських окопів в самій Авдіївці", – сказав Кірбі.

Що кажуть аналітики?

Російські військові здійснюють тактичну операцію оточення Авдіївки Донецької області, можливо, з метою створення тиску на українські війська, змусивши їх залишити свої позиції на цьому напрямку. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В офіційному повідомленні відомства було зазначено, що дані, представлені на карті бойових дій, вказують на наступ російських військ на південну околицю Авдіївського коксохімічного заводу на північному заході Авдіївки, а також на  захоплення позиції Сил оборони "Зеніт" між Авдіївкою і селищем Спартак на околиці тимчасово окупованого Донецька.

"Російські війська можуть завершити оточення деяких українських підрозділів, якщо українські війська не відійдуть або не проведуть успішних контратак", – додають аналітики.

Для РФ потенційне захоплення Авдіївки, на переконання аналітиків Інституту вивчення війни, не матиме оперативного значення. Від потенційного захоплення Авдіївки Кремль отримає лише негайні інформаційні та політичні перемоги перед виборами президента Росії в березні 2024 року.

Експерти ISW нагадують: до наступальних операцій задля захоплення Авдіївки армія РФ вдається з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Що відомо про Авдіївку Донецької області

Авдіївка – місто у Покровському районі Донецької області. Бої за Авдіївку точаться з 2014 року. Однак з початку повномасштабного вторгнення інтенсивність атак зросла, а саме місто стало однією з цілей ворога. 

До повномасштабного вторгнення в Авдіївці проживало близько 33-х тисяч людей. В жовтні минулого року керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш заявляв, шо в місті лишилося лише близько 1,5 тис. осіб. Станом на зараз, як повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін, у місті залишаються 926 осіб.

Нині через місто проходить лінія фронту.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський