USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Більшість американців підтримують захист союзників по НАТО і не згодні зі словами Трампа, – опитування

Більша частина опитаних громадян США не підтримують слова Трампа щодо готовності заохочувати напади на членів НАТО
США
Джерело: відкриті джерела

Більшість американців позитивно ставляться до НАТО і вважають, що Сполучені Штати мають захищати союзників у Європі. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією YouGov.

Опитування показало, що 60% респондентів підтримують захист США своїх союзників по альянсу, якщо вони зазнають нападу. Лише 13% вважають, що країна не повинна виконувати це зобов'язання, а 26% респондентів відповіли, що не впевнені в цьому.

До того ж 53% мають дуже або певною мірою позитивну думку про НАТО, тоді як 22% негативно ставляться до альянсу. У компанії зазначили, що ці цифри практично не змінилися з липня 2023 року.

Згідно з опитуванням, американські респонденти найбільше підтримують Велику Британію (63%), за нею йдуть Франція (58%), Німеччина (55%), Польща (54%), Фінляндія (54%) і Греція (52%). Швеція, яка ще не увійшла до Північноатлантичного альянсу, отримала 58% підтримки опитаних.

Новини за темою: Україна залишиться без допомоги. Німеччина переймається через можливе повернення до влади Трампа

Якщо говорити про партійний поділ респондентів, то більшість прихильників-республіканців (72%) підтримують виконання зобов'язань Сполучених Штатів щодо НАТО. Серед електорату республіканців, які відносять себе до групи прихильників MAGA (Make America Great Again), менш схильні підтримувати США в підтримці своїх союзників по блоку – таких виявилося 47%.

Крім того, опитування показало, що 54% американців повністю або частково не підтримують позицію Дональда Трампа щодо готовності заохочувати напади на членів НАТО, які не виконують зобов'язань щодо витрат на оборону. Схвалюють такий підхід 23%.

Опитування було проведене серед 1562 американців і може мати похибку в три відсоткових пункти.

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що якось казав одному з представників країни НАТО, що він заохотив би напад РФ на альянс, якщо вони не робитимуть внесків. У відповідь на це генсек блоку Єнс Столтенберг заявив, що подібні міркування підривають загальну безпеку. 

Пізніше західні медіа повідомили, що європейські чиновники обговорюють можливість створення "загальноконтинентального доповнення" до Північноатлантичного альянсу після заяв Трампа.

Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю