USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Європі обговорюють альтернативу НАТО на випадок перемоги Трампа на виборах у США, – WP

Йдеться про створення "загальноконтинентального доповнення" до альянсу
НАТО
Джерело: відкриті джерела

Європейські чиновники обговорюють можливість створення "загальноконтинентального доповнення" до Північноатлантичного альянсу після заяв експрезидента США Дональда Трампа про те, що в разі його перемоги на виборах американці не стануть допомагати ЄС, навіть якщо нападе Росія. Про це повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що таке "доповнення НАТО" мало б працювати разом з американськими гарантіями безпеки, але також "слугувало б надійною альтернативою, якщо американські гарантії скасують".

Однак такі пропозиції обговорюються із серйозними суперечками серед союзників. Зокрема Франція та Німеччина не можуть дійти згоди щодо того, хто буде за це платити, а країни Східної Європи не вірять у рішучість Західної Європи протистояти російським загрозам. Невирішеним залишається і питання "ядерного щита" над континентом.

Новини за темою: Найнебезпечніше становище з початку війни. РФ веде наступ на п'яти напрямках, – NYT

Водночас європейські чиновники шукають, які заходи знайдуть відгук у республіканців. Наприклад, обіцянка більш жорстких дій щодо Китаю в обмін на підтримку України й альянсу. Однак мало хто наважується на конкретні кроки.

Нагадаємо, колишній президент США Дональд Трамп заявив, що якось казав одному з представників країни НАТО, що він заохотив би напад РФ на блок, якщо вони не робитимуть внесків. У відповідь на це генсек альянсу Єнс Столтенберг заявив, що подібні міркування підривають загальну безпеку.

При цьому прем'єр-міністр Польщі (країна НАТО) Дональд Туск вважає, що в чомусь Трамп таки може мати рацію.

Ми писали, що в Європі почастішали розмови про можливість війни Росії з Північноатлантичним альянсом, тому що Москва, напевно, до цього готується і не приховує плани вчинити агресію.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам