USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Трамп заявив, що США не захищатимуть НАТО в разі вторгнення РФ: В альянсі вже відреагували

У Польщі, яка також є країною блоку, вважають, що Трамп у "чомусь має рацію"
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що якось казав одному з представників країни НАТО, що він заохотив би напад РФ на альянс, якщо вони не робитимуть внесків. У відповідь на це генсек блоку Єнс Столтенберг заявив, що подібні міркування підривають загальну безпеку. Про це повідомляє Yle.

Також, за словами Столтенберга, такі заяви ставлять під загрозу життя американських і європейських солдатів.

Водночас прем'єр-міністр Польщі (країна НАТО) Дональд Туск заявив, що в чомусь Трамп таки може мати рацію.

"В одному він повинен мати рацію: якщо Європа не буде більше дбати про власну безпеку, якщо ми призупинимо безпеку Європи винятково завдяки добрій волі та готовності захищати Сполучені Штати, це може рано чи пізно закінчитися катастрофою", – сказав Туск.

Прем'єр наголосив, що Європа має усвідомити, що ЄС не може бути економічним і цивілізаційним гігантом і карликом у питаннях оборони, тому що світ змінився.

"У нас на кордоні гаряча війна. Ми не можемо дозволити собі жодного ризику як Польща і як Європа", – зазначив він.

Реакція Білого дому

Представник Білого дому Ендрю Бейтс, коментуючи заяву Трампа, назвав її "жахливою" і такою, що ставить під загрозу нацбезпеку Сполученим Штатам Америки.

"Заохочувати вторгнення вбивчих режимів у наших найближчих союзників жахливо і безпідставно. І це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку", – сказав Бейтс.

Що саме заявив Трамп?

Як пише BBC, експрезидент Сполучених Штатів, виступаючи на мітингу в Південній Кароліні, розповів, що одного разу "один із президентів великої країни" запитав його, чи будуть США, як і раніше, захищати їх від російського вторгнення, якщо вони не робитимуть внесків у НАТО.

"Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б заохочував їх (росіян, – ред.) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти маєш платити за рахунками", – сказав Трамп, цитуючи свою відповідь одному з глав держави.

Нагадаємо, раніше видання CNN писало, що з Білого дому під кінець президентства Дональда Трампа зникла папка, яка містила секретну інформацію про Росію, зокрема імена російських агентів.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам