USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Трамп заявив, що США не захищатимуть НАТО в разі вторгнення РФ: В альянсі вже відреагували

У Польщі, яка також є країною блоку, вважають, що Трамп у "чомусь має рацію"
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що якось казав одному з представників країни НАТО, що він заохотив би напад РФ на альянс, якщо вони не робитимуть внесків. У відповідь на це генсек блоку Єнс Столтенберг заявив, що подібні міркування підривають загальну безпеку. Про це повідомляє Yle.

Також, за словами Столтенберга, такі заяви ставлять під загрозу життя американських і європейських солдатів.

Водночас прем'єр-міністр Польщі (країна НАТО) Дональд Туск заявив, що в чомусь Трамп таки може мати рацію.

"В одному він повинен мати рацію: якщо Європа не буде більше дбати про власну безпеку, якщо ми призупинимо безпеку Європи винятково завдяки добрій волі та готовності захищати Сполучені Штати, це може рано чи пізно закінчитися катастрофою", – сказав Туск.

Прем'єр наголосив, що Європа має усвідомити, що ЄС не може бути економічним і цивілізаційним гігантом і карликом у питаннях оборони, тому що світ змінився.

"У нас на кордоні гаряча війна. Ми не можемо дозволити собі жодного ризику як Польща і як Європа", – зазначив він.

Реакція Білого дому

Представник Білого дому Ендрю Бейтс, коментуючи заяву Трампа, назвав її "жахливою" і такою, що ставить під загрозу нацбезпеку Сполученим Штатам Америки.

"Заохочувати вторгнення вбивчих режимів у наших найближчих союзників жахливо і безпідставно. І це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку", – сказав Бейтс.

Що саме заявив Трамп?

Як пише BBC, експрезидент Сполучених Штатів, виступаючи на мітингу в Південній Кароліні, розповів, що одного разу "один із президентів великої країни" запитав його, чи будуть США, як і раніше, захищати їх від російського вторгнення, якщо вони не робитимуть внесків у НАТО.

"Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б заохочував їх (росіян, – ред.) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти маєш платити за рахунками", – сказав Трамп, цитуючи свою відповідь одному з глав держави.

Нагадаємо, раніше видання CNN писало, що з Білого дому під кінець президентства Дональда Трампа зникла папка, яка містила секретну інформацію про Росію, зокрема імена російських агентів.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Камала Гарріс звинуватила Дональда Трампа у порушенні угоди про дебати 10 вересня Камала Гарріс звинуватила Дональда Трампа у порушенні угоди про дебати 10 вересня
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ