USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Більше половини багатств планети належать 81 мільярдеру, – Oxfam

При цьому найбагатші люди платять найменші податки
Форум в Давосі
Джерело: AP photo

Більша частина усіх багатств світу належить 81 людині. Про це йдеться у доповіді благодійної організації Oxfam, що була представлена на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

У ній йдеться, що 99% населення планети збільшили свої статки усього на $16 трлн за останні два роки, в той час як 1% найбагатших людей збільшили свої статки на $26 трлн. Загальносвітовий же показник статків за два останні роки зріс на $42 трлн. За даними авторів доповіді, це свідчить про те, що найбагатші люди планети пришвидшили темпи накопичення коштів.

За останні два роки 1% найбагатших людей планети збільшили свої статки на $26 трлн, причому загальносвітовий показник зріс на $42 трлн. Тобто на найзаможніших довелося дві третини зростання, тоді як 99% населення, що залишилося, в сукупності збільшили свій статок лише на $16 трлн, випливає зі звіту, представленого на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Багаті платять менше

Що цікаво: за останні два роки багатство мільярдерів у середньому збільшувалося на $2,7 млрд на добу. А податки 1% найзаможніших людей світу сплачують набагато менше, ніж решта світової спільноти. Так, середня ставка податку на найбагатших в ОЕСР (включає 38 держав) знизилася з 58% 1980 року до 42% останнім часом. Для 100 країн середній показник ще нижче – близько 31%.

Як приклад представники Oxfam навели такі цифри:

Реальна податкова ставка Ілона Маска становить 3,2%. А керівник Amazon Джефф Безос, найбагатша людина у світі – сплачує податки за ставкою менше ніж 1%. В той же час один із ринкових трейдерів – партнерів Oxfam в Уганді Абер Крістін виплачує 40% доходів у вигляді податків.

На думку представників благодійної організації, подолання світових економічних криз полягатиме у тому числі й у збільшенні оподаткування найбагатших людей планети, оскільки заяви про те, що зниження податків для найбагатших призводить "просочування" їх багатств до всіх інших, – це міф.

Нагадаємо, сесія Всесвітнього економічного форуму, який традиційно проходить у швейцарському гірськолижному курорті Давос, відкрилась 16 січня. Останній зимовий Давос відбувся в січні 2020 року. Потім була пандемія коронавірусу, через що у наступного року форум перевели у віртуальний формат. Через рік, у 2022-му форум відбувся в офлайн-режимі, але влітку, а не взимку.

До Швейцарії, як анонсувалося раніше в ОП, приїхала велика українська делегація. Протягом тижня в Давосі працюватиме Український дім. Серед запланованих там заходів – презентація віцепрем’єр-міністра України Михайла Федорова, присвячена розвитку цифрової держави, інноваційним інструментам війни, рішенням для цифрової економіки, повідомили в Кабміні.

Фонд Пінчука проведе класичний "Український сніданок", що відбудеться за участі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, а також виставки "Дім воєнних злочинів Росії", яку буде проведено в будівлі, де в минулі роки відбувались заходи Російського дому. 

Читайте також:
За останні три роки п’ять найбагатших людей світу подвоїли статки. У цей же час майже 5 мільярдів людей стали біднішими, – дослідження За останні три роки п’ять найбагатших людей світу подвоїли статки. У цей же час майже 5 мільярдів людей стали біднішими, – дослідження
У Давосі розпочав роботу економічний форум-2024. Чого чекати Україні У Давосі розпочав роботу економічний форум-2024. Чого чекати Україні
Умєров на форумі у Давосі запропонував створити міжнародну групу з виведення військ РФ з України Умєров на форумі у Давосі запропонував створити міжнародну групу з виведення військ РФ з України
Зеленський особисто відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі Зеленський особисто відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі