USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Напередодні Давосу. Що буде на першому за три роки зимовому Всесвітньому економічному форумі?

Є кілька відмінностей з минулими форумами. У тому числі пов'язані з Росією
Форум в Давосі
Джерело: відкриті джерела

Сесія Всесвітнього економічного форуму, який традиційно проходить у швейцарському гірськолижному курорті Давос, відкриється сьогодні, 16 січня.

Перший день присвячений культурній програмі, діловий порядок денний стартує у вівторок.

Останній зимовий Давос відбувся в січні 2020 року. Потім була пандемія коронавірусу, через що у наступного року форум перевели у віртуальний формат. Через рік, у 2022-му форум відбувся в офлайн-режимі, але влітку, а не взимку.

Відразу до важливої деталі. 

На форумі вперше за останні десятиліття не буде делегації з РФ. Ні офіційної, ні бізнесової. Причина – агресія Росії проти України. 

Тема форуму

"Співпраця у фрагментарному світі"

Ось, що сказано в офіційному релізі форуму: 

"Світовий економічний форум скликає свої 53-ті щорічні збори в січні, щоб підтвердити цінність і необхідність діалогу та державно-приватного співробітництва не лише для подолання поточних каскадних криз, але, що важливіше, для стимулювання відчутних системних позитивних змін у довгостроковій перспективі".

Програма форуму

Основний принцип програми полягає в тому, що нинішні кризи, хоч би якими серйозними вони не були, є проявом більш серйозних системних недоліків, що накопичувалися з часом.

Тематично програма матиме подвійну спрямованість: шукати важелі для вирішення поточних проблем та в той же час встановлювати їх на тлі супутніх імперативів перетворення системи.

Будуть розглянуті наступні питання: 

1. Вирішення поточних енергетичних та продовольчих криз у контексті нової системи енергетики, клімату та природи.

2. Боротьба з нинішньою високою інфляцією, низькими темпами зростання та високою заборгованістю у контексті нової системи інвестицій, торгівлі та інфраструктури.

3. Усунення існуючих галузевих перешкод у контексті нової системи використання передових технологій для інновацій та стійкості приватного сектору.

4. Усунення поточних соціальних уразливостей у контексті нової системи роботи, навичок та догляду.

5. Протидія сучасним геополітичним ризикам у контексті нової системи діалогу та співробітництва у багатополярному світі.

Цитата з офіційного релізу:

"Вторгнення Росії в Україну стало черговим кроком у бік від того, що протягом першої чверті століття після закінчення холодної війни був глобальний порядок, в основному заснований на співпраці. Геополітичний флюгер перетворився зі співпраці на конкуренцію. Зростає потреба в новій глобальній системі, більшою мірою орієнтованої на зацікавлені сторони та здатної впоратися з динамікою ХХІ століття".

Хто братиме участь у форумі

Завтра, 17 січня на форумі виступлять голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, прем'єр Іспанії Педро Санчес, також запланована сесія за участі президентів Польщі та Литви, до яких приєднається білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська, очікується виступ колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера.

Наступного дня виступить канцлер Німеччини Олаф Шольц. У четвер, 19 січня, – президенти Південної Кореї, Іраку, Азербайджану, прем'єри Нідерландів та Грузії.

Цього ж дня заплановано виступ глави Офісу президента України Андрія Єрмака.

В останній день форуму виступлять голова МВФ Крісталіна Георгієва та керівник Європейського центробанку Крістін Лагард.

Крім всіх вищезгаданих осіб, у форумі, як зазначає "Інтерфакс-Україна", візьмуть участь голови Microsoft, Intel, Enel, Repsol, Engie, Equinor, Schneider Electric, Pfizer, Moderna, Euroclear, BlackRock, JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, UBS, Deutsche Bank та інших провідних світових компаній і банків.

Як буде представлена Україна 

До Швейцарії, як анонсувалося раніше в ОП, приїде велика українська делегація. Президент Володимир Зеленський виступить онлайн, також очікується виступ першої леді Олени Зеленської.

"Голос Америки", посилаючись на інформацію з Кабміну, пише, що протягом тижня в Давосі працюватиме Український дім. Серед запланованих там заходів – презентація віцепрем’єр-міністра України Михайла Федорова, присвячена розвитку цифрової держави, інноваційним інструментам війни, рішенням для цифрової економіки, повідомили в Кабміні.

Фонд Пінчука проведе класичний "Український сніданок", що відбудеться за участі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, а також виставки "Дім воєнних злочинів Росії", яку буде проведено в будівлі, де в минулі роки відбувались заходи Російського дому. 

Читайте також:
За останні три роки п’ять найбагатших людей світу подвоїли статки. У цей же час майже 5 мільярдів людей стали біднішими, – дослідження За останні три роки п’ять найбагатших людей світу подвоїли статки. У цей же час майже 5 мільярдів людей стали біднішими, – дослідження
У Давосі розпочав роботу економічний форум-2024. Чого чекати Україні У Давосі розпочав роботу економічний форум-2024. Чого чекати Україні
Умєров на форумі у Давосі запропонував створити міжнародну групу з виведення військ РФ з України Умєров на форумі у Давосі запропонував створити міжнародну групу з виведення військ РФ з України
Зеленський особисто відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі Зеленський особисто відвідає Всесвітній економічний форум у Давосі