USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Білорусь має намір зробити аеродром у Мачулищах логістичним хабом для військ РФ, – Генштаб

Днями на цьому аеродромі спалахнув російський винищувач МіГ-31К
аеродром у Мачулищах
Джерело: відкриті джерела

Росія розширює контроль над військовими аеродромами Білорусі. Зокрема, авіабазу в Мачулищах планують зробити логістичним хабом для російських військ.

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу.

"Продовжуються роботи з додаткового обладнання аеродромів Мачулищі, Барановичі, Лунинець та прилеглої інфраструктури. При цьому Мачулищі планується переробити на ключовий логістичний хаб для потреб Збройних сил Росії", – заявив представник Генштабу.

Чи буде напад на Україну зі сторони Білорусі 

15 грудня Білорусь заявила, що повертає на місце постійної дислокації війська, які перебували на кордоні з Україною. Перед цим там оголосили термінову перевірку боєготовності своїх сил.

В українському Генштабі зазначали, що ймовірність повторного нападу з території Білорусі є низькою, а прикордонна служба заявляла, що ситуація на тій ділянці кордону залишається "контрольованою".

Українські експерти та посадовці припускають, що вся ситуація на півночі може мати на меті лише відволікання уваги українських сил, хоча Путін і не приховує, що намагається втягнути Білорусь у відкриту війну з Україною.

В той же час в останньому зведенні Інституту вивчення війни (ISW) повторний наступ росіян з білоруської території назвали малоймовірним, але можливим.

Аналітики побачили ознаки того, що Москва "створює умови" для повторного наступу щонайменше з жовтня 2022 року.

Серед ознак можливої підготовки до вторгнення, які помітили аналітики, те, що 24 грудня Міністерство оборони Росії демонстративно заявило про наявність польового госпіталю в Білорусі.

Аналітики також відзначили, що Росія продовжує розгортати війська в Білорусі під виглядом навчань, а деякі російські танки Т-90, розгорнуті в Білорусі наприкінці грудня 2022 року, були помічені в зимовому камуфляжі.

 

Читайте також:
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
Заяви Білорусі про Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля
Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни