USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Жителя Сумщини судять за саморобну зброю, яку він зробив для захисту свого села на початку війни

Йому загрожує до семи років позбавлення волі
Віталій Куколь
Житель Сумщини Віталій Куколь
Джерело: Суспільне

У Сумській області перед судом постав місцевий мешканець Віталій Куколя, якого звинувачують у незаконному виготовленні зброї та вибухівки. Він же каже, що таким чином готувався захищати своє село від окупантів. Про це пише "Суспільне.Суми".

Справа стосується репортажу "Суспільного" річної давнини, коли мешканець села розповів на камеру, як разом з односельцями готувався боронити Кам'янку (село, де він мешкає) від агресора. Тоді ж Куколь і показав саморобну для цього зброю.

Як заявив чоловік у суді, зброєю він не користувався, а після війни планував передати її в один із музеїв.

"Знаючи що за незаконне виготовлення вогнепальної зброї настає кримінальна відповідальність. Із фрагмента металевої трубки та власноруч виготовленого дерев'яного руків'я виготовив одноствольний дульнозарядний пістолет із гнотовим запалюванням. Крім того, за допомогою фрагмента металевої трубки та руків'я рушниці для підводного полювання незаконного виготовлення одноствольної дульнозарядної рушниці з капсульним механізмом запалювання", - пояснив суддя Олександр Огієнко обвинуваченому.

У залі суду прокурор запропонував здійснити повний порядок обстеження доказів. Наступне засідання призначили на 22 серпня.

Чоловікові інкримінують статтю "Незаконне поводження зі зброєю". Якщо вину чоловіка доведуть, йому загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.

Новини за темою: Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Справа викликала резонанс

Користувачі висловили обурення у бік прокуратури. а захист Кукулоя також став український омбудсмен Дмитро Лубінець.

"У сюжеті "Суспільне. Суми" йдеться про те, що чоловік виготовив зброю з метою самозахисту — для того, аби захищати рідне село від загарбників. Тоді вся Україна виготовляла "коктейлі Молотова", а нині чоловік постав перед судом за прагнення захистити себе та односельчан", - написав він.

Лубінец також зазначив, що, згідно з ст. 17 Конституції України "Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу".

"Тож чоловік сумлінно виконував свій обов'язок, а опинився на лаві підсудних", - додав він і пообіцяв, що бере цю справу на особистий контроль та буде вживати належних заходів для захисту прав людини.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт про право громадян на цивільну вогнепальну зброю. 

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені