USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Без TikTok?: Палата представників США ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону соцмережі

Втім, рішення ще не остаточне. Документ ще мають підтримати у Сенаті
тікток
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Конгресі США ухвалили законопроєкт, який може заборонити використання китайського застосунку TikTok на території Сполучених Штатів. Голосування відбулося в середу, повідомляє CNN.

Проєкт закону, який має на меті захистити американців від платформ, контрольованих іноземними компаніями зі зловмисними намірами, підтримали 352 конгресмени.

Видання зауважило, що ухвалення законопроєкту відбулося попри те, що Палата представників контролюється республіканцями, а їх лідер – колишній президент США Дональд Трамп – виступив проти заборони TikTok.

Втім, зауважимо: рішення ще не остаточне. Документ ще мають підтримати у Сенаті, а потім – відправити його на підпис президентові Джо Байдену. 

 Що буде, якщо приймуть законопроєкт?

Законопроєкт передбачає заборону розміщення застосунку TikTok у магазинах додатків у Сполучених Штатах в разі, якщо платформа соціальних мереж, що використовується 170 мільйонами американців, не відокремиться від китайської материнської компанії ByteDance.

Причини занепокоєння

Як неодноразово повідомлялося, в США занепокоєні, що китайська корпорація ByteDance, яка є материнською компанією TikTok, може збирати та передавати конфіденційні дані користувачів китайським спецслужбам. В Америці це розглядають як загрозу у сфері національної безпеки. 

Ба більше: представники американської розвідки не виключають, що уряд Китаю може використати TikTok для впливу на вибори в США у 2024 році, заявила перед законодавцями директорка Національної розвідки Авріл Хейнс.

Чи справді TikTok становить загрозу національній безпеці США?

Законодавці, які підтримують законопроєкт, кажуть, що китайське законодавство про розвідку може дозволити Китаю змусити ByteDance – материнську компанію TikTok – передати дані користувачів TikTok. Ці дані нібито можуть бути корисними Китаю для визначення цілей розвідки або участі в дезінформаційних кампаніях.

"TikTok належить компанії ByteDance. ByteDance знаходиться в Китаї. А коли ви перебуваєте в Китаї, ви повинні робити все, що скаже вам Комуністична партія Китаю. Це відповідно до закону про національну розвідку, прийнятого у 2017 році. Якщо вони хочуть, щоб ви шпигували для них, ви будете шпигувати для них. Ось як це працює", – сказав республіканський депутат від Техасу Ден Креншоу.

Нині ж твердження про те, що TikTok становить загрозу національній безпеці, залишаються гіпотетичними. Уряд США публічно не деталізував жодної конкретної заяви про те, що Китай дійсно отримав доступ до даних користувачів TikTok.

Стурбовані не лише Штати

А втім, додамо, що розмови про заборону TikTok ведуться вже понад рік у багатьох країнах. Обмежити використання застосунку планують у Великій Британії, Австралії, Ірландії, Нідерландах та низці інших країн. 

Індія, до прикладу, взагалі заборонила TikTok у червні 2020 року разом з іншими китайськими додатками, такими як месенджер WeChat. Вони заявили, що ці додатки становлять "загрозу суверенітету і цілісності" країни. Непал також заборонив додаток.

Багато західних країн, які заборонили китайський додаток на телефонах державних службовців, стверджують, що він становить загрозу безпеці. Вони побоюються, що Китай може використати свої закони про національну безпеку для доступу до значної кількості особистої інформації, яку TikTok, як і більшість соціальних мереж, збирає від своїх американських користувачів. 

На останок нагадаємо: раніше ми розповідали, що TikTok був оштрафований на 345 мільйонів євро за порушення законів про конфіденційність, що стосуються обробки персональних даних дітей у Європейському Союзі.

Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії