USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Монтана стане першим штатом США, який заборонить TikTok

18.05.2023 10:53 164
Влада штату в такий спосіб має намір захистити жителів від передбачуваного збору розвідданих Китаєм
ТікТок
Джерело: відкриті джерела

Монтана стане першим американським штатом, який заборонить TikTok, щоб захистити мешканців від передбачуваного збору розвідданих Китаєм. Про це повідомляє Reuters.

Монтана зробить незаконним для інтернет-магазинів застосунків Google і Apple пропонувати TikTok у штаті, але не накладатиме жодних санкцій на осіб, які використовують застосунок.

Заборона має набути чинності 1 січня 2024 року. Видання зазначає, що таке рішення може зіткнутися з юридичними проблемами.

Раніше TikTok виступив із заявою, в якій йшлося про те, що новий закон "порушує права жителів Монтани, закріплені в Першій поправці, шляхом незаконної заборони TikTok", і заявив, що "продовжить роботу із захисту прав користувачів усередині і за межами Монтани".

В Україні заборонять TikTok?

Західні країни почали вести політику обмеженого використання TikTok особливо для чиновників. Чи є такі ж самі плани в України, розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, пише Інтерфакс-Україна.

На думку глави Мінкульту, потрібно розібрати питання, чому власне пішла така тенденція стосовно заборони використання TikTok в державних установах. 

"Першими, наскільки я пам'ятаю, це зробили американці", – сказав міністр культури та інформаційної політики.

Новини за темою: В Україні не збираються закривати Telegram, – відповідь Ткаченка

Заборона на TikTok в Австралії

Уряд Австралії ввів заборону на використання китайського додатку TikTok на всіх пристроях, які належать державним чиновникам. Про це повідомляє Reuters.

У країні зростає занепокоєння, що уряд Китаю може використовувати медіаплатформу, що належить компанії ByteDance, для збору даних користувачів та просування своєї політичної програми.

Генеральний прокурор Австралії Марк Дрейфус заявив, що заборона набуде чинності, щойно це стане можливим. Винятки можливі лише у кожному окремому випадку та за умови дотримання відповідних заходів безпеки.

У TikTok заявили, що вкрай розчаровані рішенням уряду Австралії, і назвали цей крок таким, що "зумовлений політикою, а не фактами".

Уряди багатьох країн підозрюють TikTok у стеженні за користувачами та у можливій передачі чутливої інформації уряду Китаю.   

Раніше

У США законодавці збирають підписи для того, щоб надати Джо Байдену повноваження заборонити TikTok в країні. У компанії кажуть, що через це "настав вирішальний момент". Про це заявив генеральний директор TikTok Шоу Зі Чу, передає Reuters.

"Деякі політики почали говорити про заборону TikTok. Тепер це може забрати TikTok у всіх 150 мільйонів. Наразі настав вирішальний момент для компанії", – сказав він.

Зазначається, що у додатку понад 150 мільйонів активних користувачів зі Сполучених Штатів, що становить близько половини населення країни. Незабаром Шоу Зі Чу звітуватиме перед комітетом Палати представників з енергетики та торгівлі.

Видання додає, що критики TikTok побоюються, що його дані користувачів США можуть бути передані уряду Китаю через додаток, що належить китайській технологічній компанії ByteDance. Проте TikTok відкидає звинувачення у шпигунстві. 

Раніше у Білому домі розпорядилися до кінця березня видалити TikTok з усіх урядових пристроїв. За даними NBC News, силові відомства країни, такі як Міністерство оборони, вже мають обмеження на використання цієї соцмережі. Решта ж федеральних агентств та міністерств повинні були видалити TikTok до 28 березня.

За словами федерального головного інформаційного офіцера Кріса ДеРуші, це стане важливим кроком вперед у вирішенні ризиків, які додаток може створювати для чутливих урядових даних.

"Адміністрація Байдена – Гарріса доклала великих зусиль у захист цифрової інфраструктури нашої країни та обмеження доступу іноземних супротивників до даних американців", – наголосив ДеРуші.

Варто нагадати, що ще наприкінці минулого року Палата представників Конгресу заборонила використання TikTok на всіх офіційних пристроях, що використовуються для роботи в Палаті представників та всіма її співробітниками.

Позиція НАТО щодо TikTok

Північноатлантичний альянс заборонив своїм співробітникам користуватись соцмережею TikTok на робочих пристроях. Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела в альянсі.

За даними джерел, офіційно про заборону було повідомлено у п'ятницю, 31 березня. Однак, за даними медіа, TikTok став недоступний на робочих пристроях співробітників НАТО значно раніше "через внутрішні технічні обмеження".

"Кібербезпека є головним пріоритетом для НАТО. НАТО має жорсткі вимоги щодо  застосунків для офіційного ділового використання. TikTok буде недоступний на пристроях НАТО", – сказав CNN високопоставлений чиновник Північноатлантичного альянсу.

Позиція Великої Британії щодо TikTok

Уряд Великої Британії заборонив використання чиновниками соціальної мережі TikTok на службових мобільних пристроях. Про це заявив канцлер герцогства Ланкастер Олівер Дауден, посилаючись на рекомендації британських спецслужб.

"Ми збираємося заборонити використання TikTok на урядових пристроях. Цей негайно набуде чинності", – йдеться у заяві.

Також у документі йдеться, що заборона пов'язана з тим, що додаток потенційно може зберігати та передавати третій стороні особисті дані користувачів, у тому числі їх контакти та геолокацію. 

Однак чиновники все ж зможуть користуватися TikTok – або вдома, або на роботі у випадках, коли це буде необхідно з операційних причин.

Позиція Данії щодо TikTok

На початку березня цього року Міністерство оборони Данії заборонило своїм співробітникам використовувати соцмережу TikTok через безпекові ризики.

Зазначається, що Центр кібербезпеки країни оцінив можливі ризики шпигунства і виявив, що TikTok "запитує певні права та доступ до пристрою". Тож безпекове відомство заявило, що заборонило використання застосунку в офіційних підрозділах.

"Існують вагомі міркування щодо безпеки в Міністерстві оборони у поєднанні з дуже обмеженою потребою у використанні програми під час роботи", – йдеться в заяві Міністерства оборони Данії.

Тепер співробітники повинні якнайшвидше видалити TikTok на службових телефонах та інших пристроях, які використовують на роботі.

До речі, у лютому цього року парламент Данії закликав законодавців не використовувати TikTok на робочих телефонах через ризик шпигунства.

А напередодні адміністрація Білого дому та уряд Канади заборонили своїм державним службовцям використовувати популярну соцмережу TikТok на своїх робочих гаджетах. Обидві країни вважають, що соцмережа наражає на ризик конфіденційність і безпеку даних, якими володіють працівники федеральних служб.

Позиція Канади щодо TikТok

За словами прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, уряд країни ретельно вивчив питання захисту даних своїх громадян в мережі. І перший крок, який, на його думку, змусить їх задуматися щодо своєї інформаційної безпеки, – це саме заборона використання TikТok держслужбовцями на робочих гаджетах.

"Це може бути перший крок, можливо, – це єдиний крок, який нам потрібно зробити", – зазначив Трюдо.

Заборона набула чинності 28 лютого.

Урядовці Канади також занепокоєні щодо правового режиму, який регулює інформацію, зібрану з мобільних пристроїв. Річ у тому, що на мобільному пристрої методи збору даних TikTok надають суттєвий доступ до вмісту телефону, що становить серйозний ризик для безпеки державної інформації.

Позиція ЄС щодо TikTok

Співробітникам Єврокомісії та Ради Євросоюзу також заборонено користуватися соцмережею на робочих гаджетах. Європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон заявив про таку заборону для співробітників Європейської комісії, але відмовився підтвердити, чи стикалися вони з будь-якими інцидентами, пов’язаними з TikTok.

Що говорять у самому TikTok

У TikTok, що належить китайській компанії ByteDance Ltd, у відповідь на такі дії Канади, США та ЄС заявили, що розчаровані таким рішенням. Пізніше соцмережа випустила заяву, в якій зазначила, що рішення про заборону ухвалили "без посилань на будь-яку конкретну проблему безпеки чи звернень".

Про TikTok

Спочатку ця соціальна мережа називалась "Доуінь"  і була запущена китайською компанією ByteDance у вересні 2016 року. Пізніше було випущено копію цієї програми для міжнародного ринку під назвою TikTok. Це дозволило компанії глобально розвиватись, не порушуючи закони своєї країни.

Скандали щодо збору занадто великої кількості особистих даних виникають вже далеко не вперше. Так, компанія з мобільного маркетингу URL Genius випустила дослідження, яке свідчить, що застосунок TikTok відстежує особисті дані користувачів більше, ніж інші застосунки для соціальних мереж.

"TikTok, який належить китайському технологічному гіганту ByteDance, здебільшого дозволяє стороннім трекерам збирати ваші дані – і важко сказати, що з ними відбувається. За допомогою сторонніх трекерів практично неможливо дізнатися, хто відстежує ваші дані або яку інформацію вони збирають, з якими публікаціями ви взаємодієте і скільки часу ви витрачаєте на кожну з них", – йдеться в дослідженні. 

Також автори публікації зазначають, що сторонні трекери можуть відстежувати активність на інших сайтах навіть після того, як користувач вийшов із застосунку.

За даними дослідження, серед основних соцмереж світу – Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger, Whatsapp, YouTube та TikTok – останні два лідирують у відстеженні активності користувачів: у YouTube 4 з 14 мережевих контактів були сторонніми (таємні сторони могли збирати інформацію та відстежувати діяльність користувачів); у TikTok – 13 з 14 трекерів.

Причому стороннє відстеження відбувалося, навіть якщо користувачі не дозволили відстеження в налаштуваннях кожної програми.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони