USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень

Активісти просять провести аудит
цвинтар кладовище
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Замовлення на проведення підготовчих робіт для будівництва Національного військового кладовища під Києвом одержала одеська ТОВ "Автоспецюг" за 1,4 мільйона гривень. Компанію обрали без електронних торгів. Про це свідчать дані в системі закупівель Prozorro, передає Big Kyiv.

Зазначається, що державна установа "Національне військове меморіальне кладовище" Міністерства у справах ветеранів України уклало договір із ТОВ "Автоспецюг" 26 березня цього року. 

До "підготовчих робіт" належать руйнування та знесення будівель, земляні роботи та капітальне будівництво в межах Гатненської територіальної громади Фастівського району Київської області. Загалом за такі "підготовчі роботи" одеська компанія отримає 1 429 440 млн гривень з держбюджету. Договір уклали без електронних торгів, адже сума робіт є меншою ніж 1,5 млн гривень. 

"Необхідності у проведенні відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями та/або шляхом використання електронного каталогу відсутня", – йдеться у протоколі. 

На Prozorro вже зареєстрували звернення до державних аудиторів, оскільки в системі не оприлюднені подробиці договору. Тому активісти вже подали звернення до аудиторів стосовно порушення порядку визначення предмета закупівлі та ненадання документів у випадках, передбачених законом.

"Вирубку лісу названо підготовчими роботами? Може, вже усі послуги так називати, бо за великим рахунком усі роботи є підготовчими. Виконавець який цікавий – правочка, а за яку суму узявся. І де договір з виконавцем?" – йдеться у зверненні. 

Наразі очікується відповідь від державних аудиторів. 

Що відомо про ТОВ "Автоспецюг"?

ТОВ "Автоспецюг" була зареєстрована у 2020 році в Одесі по вулиці Хімічній. Її статутний капітал – 50 000 гривень. Уповноваженою особою у фірмі значиться Олександр Олександрович Пітель. 

Будівництво військового кладовища

Кабінет міністрів у жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Його мають збудувати на території Гатненської громади на Київщині. Будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища (НВМК) може розпочатися в червні 2024 року. Там можуть бути поховані військовослужбовці, які захищали Україну, ветерани АТО, ООС та інші особи, повідомив в. о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун. 

Однак мешканці села Мархалівка протестують, заявляючи, що це нібито спричинить забруднення ґрунтових вод та знищення лісу.

Своєю чергою у Міністерстві у справах ветеранів розвінчали міфи щодо Національного військового меморіального кладовища.

"Концепцією будівництва, проєктною документацією НВМК передбачене максимальне збереження існуючого рельєфу, ґрунтового покриву, наявних зелених насаджень і екосистеми в цілому. 90% лісу залишиться недоторканим. Загалом меморіальний комплекс в Гатному не завадить ані громаді, ані перелітним птахам, ані тваринам, комахам тощо", – розповіли у відомстві.

Нагадаємо також, що у Міністерстві у справах ветеранів презентували ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища (НВМК). На ділянці у понад 260 гектарів планують розмістити військове кладовище, церемоніальну площу, будинок трауру, крематорій, музейно-виставковий комплекс та іншу необхідну інфраструктуру.

Читайте також:
Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей
Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів
Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ: Затримано "крота" російської ФСБ
Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони