USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Шахраї викрадали кошти з банківських рахунків загиблих захисників, яких привозили до моргу у Дніпрі

Зловмисникам загрожує до восьми років ув'язнення
Шахраї у Дніпрі обікрали загиблих

Зловмисники знімали всі заощадження військових, тіла яких доправляли на судово-медичну експертизу до Дніпра

Джерело: СБУ

У Дніпрі шахраї викрадали кошти з банківських рахунків загиблих військовослужбовців ЗСУ. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

Слідство встановило, що зловмисники знімали всі заощадження військових, тіла яких доправляли на судово-медичну експертизу до Дніпра.

"Для вчинення злочину фігуранти залучили працівника обласного бюро судмедекспертизи. Він викрадав особисті речі полеглих воїнів на території моргу", – йдеться в повідомленні.

Зокрема, викрадали платіжні картки та мобільні телефони, номери яких були зареєстровані в інтернет-банкінгу. Через них зловмисники входили до банківських додатків і переводили гроші на власні рахунки.

"У такий спосіб фігуранти також оформлювали онлайн-кредити, а потім обготівковували їх у найближчих банкоматах. Шахраї намагалися провести оборудки якомога швидше, допоки фінустанови не отримали інформацію про смерть реальних власників банківських рахунків", – зазначають в СБУ.

Таким чином зловмисники привласнили майже 1,5 млн гривень, які належали загиблим захисникам України.

Вже затримано всіх п’ятьох учасників "схеми". Крім працівника бюро судмедекспертизи до складу банди входив ІТ-фахівець, який "зламував" банківські додатки полеглих воїнів, а також рецидивіст, який уже має судимість.

Новини за темою: Як не стати жертвою шахраїв та російської пропаганди: Кіберполіція про фактчекінг

Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих вилучено мобільні телефони, сім-карти та банківські картки фігурантів, а також картки, особисті речі та форму загиблих військовослужбовців.

Зловмисникам оголошено підозри за статтями:

  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах);
  • ч. 4 ст. 185 (крадіжка);
  • ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Зараз вони перебувають під вартою. Їм загрожує до восьми років ув’язнення.

В Україні зростає рівень шахрайства

Зазначимо, що за п'ять місяців 2024 року в Україні відкрили понад 38 тисяч справ за статтею про шахрайство. Це в 1,6 раза більше, ніж за весь 2021 рік, коли було відкрито майже 24 тис. справ.

Проте тільки 18% (7 тисяч) усіх справ цього року дійшли до суду. Ще понад 4,5 тисячі справ було закрито.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС