USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Неписані, але важливі правила: Що робити та як віддати шану, якщо бачиш траурний кортеж "На щиті"

Про важливість вшанування загиблих воїнів
на щиті
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Історія, котра стала причиною для написання цього тексту трапилася в одному з маленьких населених пунктів на Київщині. Там жителі міста зустрічали 20-річного воїна, який повертався додому "на щиті". Траурний кортеж з жовто-блакитними та червоно-чорними стягами повільно розтягувався вздовж вулиць міста. Попереду - поліцейське авто. За ним військові та авто з загиблим воїном. Таке авто хоча на перший погляд і не примітне, та є в ньому одна деталь, що змушує затамувати подих - надпис "На щиті".

Вслід за ним - ще кілька десятків авто з цивільними, волонтерами, побратимами.

Ви колись бачили очі військових, які їдуть траурним кортежем за своїм загиблим побратимом? Ці очі наповнені мужності і сліз, вдячності за небайдужість і помсти за кожного вбитого побратима. Ці очі не можна не помітити з сотен інших очей. Так само не можна забути їх погляд.

"Розумієш, для нас, військових, важливо бачити небайдужість людей. Ми мусимо знати, що ми там не даремно. Так. Нам важливо аби до нас було хоч крапля поваги, і не важливо, які ми повертаємось: живі, з психолохічними травмами й злими, з відсутніми кінцівками чи, на жаль, "на щиті", - пояснює воїн, котрий нині захищає нас на Сході країни.

Однак, навіть зараз, на одинадцятий рік війни та на третій рік повномасштабного вторгнення на вулицях країни поряд з кортежем "На щиті" можна побачити байдужість людей.

Спробуймо сьогодні розібратись: що таке "на щиті"? Як себе поводити, коли бачиш його? Чого робити не варто?

"На щиті" герой

Раніше на авто, яке везло загиблого героя був надпис "груз 200". Такий термін нам дістався ще від радянщини і тривалий час використовувався в незалежній Україні.

Однак, все змінила велика війна.

Захисники, які віддала за кожного з нас своє життя не можуть бути "грузом".

Тож за основу вирішили взяти фразеологізм часів Стародавньої Спарти - "Зі щитом або на щиті". Тобто, перемогти або загинути зі славою.

Власне, тепер в Україні висловом "На щиті" заведено називати траурний кортеж, який везе воїнів, що загинули від ворогів на російсько-українській війні.

Кілька порад, що робити

Водії, які мають бажання приєднатися до кортежу, можуть прибути до обраного місця на виїзді з міста й надалі - слідувати колоною за авто з загиблим воїном. Жителі міст також можуть долучитися і зустріти загиблого воїна. Достатньо вийти з приміщень на вулицю, де буде проїжджати кортеж і схилити голову перед загиблим.

Однак є й інші правила. Їх варто знати кожному, щоб у випадку, коли кортеж проїжджатиме повз, не проходити далі, а зробити найменший вияв вдячності людині, яка віддала своє життя.

  • Якщо ти йдеш вулицею та бачиш процесію, схили голову, поклади руку на серце або спустись на одне коліно
  • Якщо ти кермуєш авто та помічаєш машину поліції з увімкненими проблисковими маячками та колону автомобілів позаду зі стягами та надписом "На щиті", потрібно загальмувати, відвезти машину вбік та зупинитися
  • Також водіям та пасажирам авто варто вийти та схилити голову чи стати на коліно

Ні в якому разі не можна перебігати дорогу перед колоною, яка везе тіло героя (-їні).

І ще.

Щодня в Україні о 9:00 заведено вшановувати памʼять всіх загиблих на війні в Україні. В цей час роботу припиняють усі установи, а люди кладуть руку та серце та опускають голову.

Будь ласка, віддай хвилину свого часу тому, хто віддав за тебе своє життя.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС