USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Військове меморіальне кладовище: Представлено проєкт. Фото

Будівництво здійснюватимуть у кілька черг
Проєкт військового меморіального кладовища_3
Проєкт військового меморіального кладовища
Джерело: Мінветеранів

У Міністерстві у справах ветеранів презентували ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища (НВМК), яке створять під Києвом у межах Гатненської громади. Про це передає пресслужба Міністерства у справах ветеранів.

Ескіз майбутнього меморіалу представив головний архітектор проєкту Сергій Дербін.

На ділянці у понад 260 гектарів планують розмістити військове кладовище, церемоніальну площу, Будинок трауру, крематорій, музейно-виставковий комплекс та іншу необхідну інфраструктуру.

Будівництво здійснюватимуть у кілька черг. У першій черзі створять сектор традиційних поховань, колумбарій, площу, де відбуватимуться прощання з воїнами, і необхідні споруди для організації поховань.

Усі надгробки будуть в одному стилі з урахуванням релігійних особливостей.

Планується, що зі столиці постійно курсуватимуть автобуси, так звані "шатли", до Національного меморіального комплексу.

При проєктуванні Національного військового кладовища фахівці враховували закордонний досвід, зокрема, створення всесвітньо відомого Арлінгтонського національного цвинтаря у США.

Передісторія

Кабінет міністрів у жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міської адміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення Національного військового меморіального кладовища на території урочища Лиса гора. У листопаді 2022 року природоохоронна організація "Київський еколого-культурний центр" запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення Національного військового меморіального кладовища замість урочища Лиса гора.

У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві.

18 серпня в заповіднику "Биківнянські могили" заявили, що Національне військове меморіальне кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни, а в Українському інституті національної пам'яті повідомили, що розміщення Національного військового меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем Києва має прискорити його будівництво.

19 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що уряд прискорить терміни проєктування Національного військового меморіального кладовища.

8 грудня Верховна Рада перенесла місце для створення Національного військового меморіального кладовища з Биківні до Гатного Фастівського району Київщини.

Поховання почнеться вже цього року

Першу чергу Національного військового меморіального кладовища заплановано ввести в експлуатацію до кінця 2023 року. Про це раніше розповідав перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Будівництво меморіалу буде розбите на кілька черг.

Скільки коштів передбачено на Військове меморіальне кладовище

Державним бюджетом України у 2023 році передбачено 65,4 млн гривень на будівництво Національного військового меморіального кладовища. Всі виконавці робіт із проєктування і будівництва будуть визначені через Prozorro. Наразі вже оголошено процедуру торгів на розробку ескізного проєкту Національного військового меморіального кладовища. Усі бажаючі проєктувальники, які мають відповідну кваліфікацію, можуть взяти участь у цих торгах, повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів України.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму