USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Іноземні інвестори готові приватизувати два українські держбанки

Мінфін активно напрацьовує зі Світовим банком зміни до закону про продаж цих банків, щоб процедура була якомога "прозорішою"
Сенс банк

"Сенс Банк"

Джерело: відкриті джерела

Іноземні інвестори проявляють інтерес до приватизації "Сенс Банку" й "Укргазбанку". Про це на брифінгу після презентації фінансових результатів "Приватбанку" за 2023 рік сказав заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, пише "Інтерфакс-Україна".

"У нас є зацікавленість до двох державних банків іноземних інвесторів – це "Укргазбанк" і "Сенс Банк". І ми активно готуємо їх до продажу. Ці сигнали ми отримували наприкінці минулого року, починаючи з осені. Зараз триває активна робота", – сказав він.

За словами Драганчука, Мінфін активно напрацьовує зі Світовим банком зміни до закону про продаж цих банків, щоб процедура була якомога "прозорішою".

"Хочеться цього року продати ці два банки", – сказав заступник глави Мінфіну.

Які банки підлягають приватизації?

"Сенс Банк" – найбільш підготовлений до приватизації. Про це восени заявила перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова. За її словами, державні банки, скоріше за все, будуть продавати в такому порядку: "Сенс", "Укргаз", "Ощад", "Приват".

За "довоєнними" планами, першим на приватизацію мав піти "Укргазбанк". Він був найменшим за розміром, пройшов певну підготовку й навіть почав цей процес через входження у його капітал Міжнародної фінансової корпорації.

Другим повинен був стати Ощадбанк, який заради цього став учасником Фонду гарантування вкладів та мав плани з залучення субординованого боргу у Європейського банку реконструкції та розвитку з можливістю конвертації в капітал.

Приватизація "Приватбанку" ускладнюється численними судовими справами й була справою віддаленої перспективи.

Що відомо про націоналізацію "Сенс Банку?

Кінцевими власниками "Сенс Банку" є громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Петро Авен і громадянин Росії Андрій Косогов, які перебувають під санкціями ЄС і багатьох інших країн за підтримку агресії проти України.

Кабінет міністрів України 21 липня підтримав дії НБУ й ухвалив постанову про виведення "Сенс Банку" із ринку та його націоналізацію.

Держава купила акції банку в повному обсязі за одну гривню. Тепер Міністерство фінансів буде органом управління державного "Сенс Банку". Права на його акції перекажуть на рахунок у цінних паперах в "Укрексімбанку".

Новини за темою: "Сенс Банк" обрав нового голову правління

Нагадаємо, що Російський олігарх Михайло Фрідман, який фінансує агресію РФ в Україні, отримав підозру. Працівники СБУ встановили, що з початку повномасштабного вторгнення він "влив" близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресорки. 

Також президент України Володимир Зеленський запровадив нові санкції проти юридичних осіб, частина з яких пов'язана з російським олігархом Михайлом Фрідманом. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики