USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Байден може попросити у Конгресу 100 мільярдів доларів для допомоги Україні та Ізраїлю, – ЗМІ

Очікується, що відповідний запит надійде до кінця цього тижня
Байден в Києві_2

Президент США Джо Байден

Джерело: Офіс Президента

Президент  Сполучених Штатів Америки Джо Байден розглядає можливість подати до Конгресу запит на додаткове фінансування обсягом близько 100 мільярдів доларів, який включатиме оборонну допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню. Про це передає "Голос Америки" із посиланням на низку ЗМІ.

"Багато хто очікує, що Байден попросить Конгрес ухвалити законопроєкт про додаткові витрати цими днями, коли Вашингтон реагує на смертоносну атаку бойовиків ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, і водночас прагне продовжувати підтримувати Україну, яка бореться з російським вторгненням", – ідеться у матеріалі.

Зазначається, попередньо лідери Сенату США заявили, що очікують, що Байден надішле їм запит до кінця цього тижня про надання мільярдів доларів допомоги Ізраїлю, Україні та Тайваню, а також для безпеки на кордоні Сполучених Штатів.

"Два з джерел сказали, що обсяг запиту свідчить, що це фінансування планується на цілий рік. Представники адміністрації працювали над запитом тижнями", – заявляють автори.

Сенатор Бен Кардін, голова Комітету з міжнародних відносин Сенату від Демократичної партії, сказав, що він ще не бачив конкретної цифри додаткового запиту, але не здивується, якщо вона сягає 100 мільярдів доларів, додають у виданні.

"Сподіваюся, цього достатньо, щоб пережити 2024 рік", – уточнив Кардін виданню Reuters.

За його словами, законопроєкт має гарні шанси на схвалення в Сенаті за підтримки колег Байдена, демократів і республіканців.

"Я вважаю, що це наш найкращий шанс досягти цього", – резюмував Кардін.

Що відбувається в Конгресі?

У виданні зазначають, що у Конгресі, який згідно із законодавством США контролює витрати, існує невизначеність щодо долі будь-якого законопроєкту.

"Очолювана республіканцями Палата представників не має спікера і не здатна ухвалювати закони після того, як Кевіна Маккарті було усунено з посади 3 жовтня", – ідеться у матеріалі.

Джерело в Конгресі, знайоме із запитом, повідомило, що Ізраїль попросив 10 мільярдів доларів у відповідь на напад на своїх громадян бойовиків ХАМАС, яких підтримує Іран, вказують у виданні.

Автори додають, що згідно з 10-річною угодою, укладеною у 2016 році, Ізраїль вже отримує від Сполучених Штатів 3,8 мільярда доларів на рік.

Також зазначається, що Конгрес уже схвалив 113 мільярдів доларів на безпекову, гуманітарну та економічну допомогу Україні з моменту введення російських військ на її територію в лютому 2022 року.

Загроза шатдауну в Конгресі

Уже з 1 жовтня у Сполучених Штатах Америки міг настати шатдаун (часткове призупинення роботи уряду) якщо Конгрес не схвалив би вчасно бюджетні питання.

Шатдаун означає, що тисячі держслужбовців відправлять у відпустку без виплати зарплати. Працюватимуть лише працівники, які надають "основні послуги", як-от управління повітряним рухом чи правоохоронні органи. Але поки Конгрес не розв'яже бюджетні питання, вони зарплату також би не отримували. Тобто шатдаун потенційно може спричинити збій у наданні низки державних послуг, затримку зарплат і завдати шкоди національній економіці (якщо триватиме довго). 

Щоб запобігти шатдауну, у Конгресі висунули законопроєкт короткострокової бюджетної резолюції на 45 днів. Документ підтримали, але без допомоги Україні.

Новини за темою: Байден пояснив, як Ізраїль та Україна пов’язані з національною безпекою США

Раніше ми повідомляли, що сенатори з Республіканської та Демократичної партій хочуть у найкоротші терміни схвалити для України пакет допомоги на один рік вартістю від 50 до 100 млрд доларів.

Зазначалося, що ця допомога буде достатньою, щоб підтримати Україну до наступних виборів у США.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg