USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США можуть виділити кошти на підтримку України за програмою грантів Держдепу

Адміністрація американського президента розглядає низку варіантів, намагаючись знайти додаткові гроші для підтримки України
зброя
Джерело: відкриті джерела

Білий дім розглядає можливість використання грантової програми Державного департаменту для надсилання додаткової військової допомоги Україні, оскільки Конгрес продовжує боротися за фінансування зброї. Про це пише видання POLITIKO з посиланням на власні джерела.

"Адміністрація Байдена розглядає можливість використання грантової програми Державного департаменту для надання додаткової військової допомоги Україні, оскільки Конгрес продовжує боротьбу за фінансування озброєнь", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Білий дім зважує низку варіантів, намагаючись знайти додаткові гроші для підтримки України після того, як Сенат в останню хвилину позбавили фінансування України, щоб запобігти шатдауну.

Зауважується, що президент Джо Байден натякнув на цю стратегію в середу. Він сказав, що "є ще один спосіб, за допомогою якого ми можемо знайти фінансування для цього". Однак від подальших коментарів президент Америки відмовився.

Втім, один з посадовців сказав, що в коментарях глави держави йдеться про "існуючі фінансові повноваження", які Конгрес раніше надав адміністрації, "які дозволяють нам надавати додаткову підтримку Україні ще деякий час, якщо Конгрес не буде діяти".

Одним з варіантів, що розглядають, є використання іноземного військового фінансування. Це програма Державного департаменту, яка надає гранти або позики для допомоги країнам-партнерам у придбанні зброї та оборонного обладнання, призначеного для України та інших країн, що постраждали від повномасштабного вторгнення Росії, сказали двоє посадовців. Однак навіть якщо США використають фінансові повноваження для закупівлі зброї, Конгрес все одно має надати дозвіл на додаткове фінансування для підтримки України, сказав американський посадовець.

Адміністрація Байдена, за словами представника Міністерства оборони, знайомого з перебігом дискусії, також потенційно може попросити Конгрес перенаправити фінансування з інших статей бюджету Пентагона на підтримку України. Цей шлях потребуватиме схвалення законодавців.

Високопоставлений представник Пентагона заявив, що рішення про те, яким шляхом піде відомство, ще не прийнято.

"Перенаправлення завжди є варіантом для нагальних потреб. Однак, наскільки мені відомо, наразі не було прийнято жодного рішення щодо використання перепрограмування як способу підтримки безпекової допомоги Україні. Ми залишаємось відданими роботі з Конгресом над додатковим бюджетом для України і отриманню повного бюджету", – сказав речник Пентагона, бригадний генерал Патрік Райдер. 

Шатдаун у Конгресі: чим загрожує?

Уже з 1 жовтня у Сполучених Штатах Америки міг настати шатдаун (часткове призупинення роботи уряду) якщо Конгрес не схвалив би вчасно бюджетні питання.

Шатдаун означає, що тисячі держслужбовців відправлять у відпустку без виплати зарплати. Працюватимуть лише працівники, які надають "основні послуги", як-от управління повітряним рухом чи правоохоронні органи. Але поки Конгрес не розв'яже бюджетні питання, вони зарплату також би не отримували. Тобто шатдаун потенційно може спричинити збій у наданні низки державних послуг, затримку зарплат і завдати шкоди національній економіці (якщо триватиме довго). 

Щоб запобігти шатдауну, у Конгресі висунули законопроєкт короткострокової бюджетної резолюції на 45 днів. Документ підтримали, але без допомоги Україні.

Президент Джо Байден привітав домовленість парламентарів щодо запобігання шатдауну, але закликав Конгрес швидко схвалити допомогу Україні.

З 1981 року шатдауни в США траплялися 14 разів. Зазвичай на день-два, але бувало і довше. Останній раз бюджетники сиділи без грошей понад місяць узимку 2018–19 років, і тоді сперечалися теж через мігрантів і мексиканський кордон.

 

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16