USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полоненими та подальші відносини

Баку погодився звільнити 32 вірменських військовослужбовців, а Єреван своєю чергою – двох азербайджанських
Нагірний Карабах
Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полоненими
Джерело: відкриті джерела

Влада Азербайджану та Вірменії оголосила про подальші кроки з нормалізації відносин і встановлення миру, зокрема обмін полонених та продовження переговорів щодо мирної угоди. Про це йдеться в заяві апаратів прем’єр-міністра Вірменії Ніколи Пашиняна та президента Азербайджану Ільхама Алієва.

У спільній заяві апарати прем’єр-міністра Вірменії та президента Азербайджану погоджуються з тим, що "випала історична можливість для досягнення довгоочікуваного миру в регіоні, заснованого на повазі до принципів суверенітету та територіальної цілісності".

З міркувань гуманізму і "як жест доброї волі" Баку погодився звільнити 32 вірменських військовослужбовців, а Єреван своєю чергою – двох азербайджанських. Крім того, Вірменія вирішила відкликати заявку на проведення наступної Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29) на користь Азербайджану й закликала інші країни регіону Східної Європи підтримати Баку. У відповідь Азербайджан підтримав кандидатуру Вірменії на членство в Бюро Східноєвропейської групи держав COP.

"Вірменія та Азербайджан продовжать переговори щодо реалізації в найближчому майбутньому додаткових заходів зі встановлення довіри і закликають міжнародне співтовариство підтримати їхні зусилля, які сприятимуть встановленню взаємної довіри між двома країнами та позитивно впливатимуть на весь Південно-Кавказький регіон", – йдеться в заяві.

Новини за темою: Загострення в Нагірному Карабасі: Азербайджан заявив, що "військові цілі вже нейтралізовані"

Що цьому передувало

19 вересня цього року Азербайджан оголосив про початок "антитерористичних заходів локального характеру" у Нагірному Карабасі. У регіоні розпочалася операція азербайджанської армії.

Вірменія відмовилася перекидати свою армію на територію регіону. Глава вірменського уряду визнав площу Азербайджану в 86,6 тисячі кв. км, що включає Нагірний Карабах. Проте мирна угода між Баку та Єреваном досі не була укладено.

З 1 січня 2024 року невизнана Нагірно-Карабаська Республіка зі столицею у Ханкенді (Степанакерті) офіційно припиняє своє існування. Азербайджан повернув собі контроль над регіоном через 32 роки після проголошення "незалежності" Карабаху.

Нагадаємо, на початку жовтня гуманітарна місія Організації Об'єднаних Націй вперше за останні 30 років відвідала Нагірний Карабах в Азербайджані та не побачила жодних утисків етнічного населення. Однак з місцевості виїхали майже всі вірмени.

Читайте також:
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
Росія виводить Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога
У Вірменії подумують про членство в ЄС У Вірменії подумують про членство в ЄС