USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Загострення в Нагірному Карабасі: Азербайджан заявив, що "військові цілі вже нейтралізовані"

Прем'єр-міністр Нікол Пашинян офіційно оголосив, що вірменська армія не втручатиметься у перебіг подій
Карабах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Військова операція Азербайджану в Нагірному Карабасі вже наближається до свого завершення. Регіон повністю переходить під контроль Баку відповідно до міжнародного законодавства. Таку заяву зробив помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв в ефірі місцевого телеканалу, передає Trend News Agency.

"Основні завдання близькі до виконання. Визначені нами раніше військові цілі вже нейтралізовані", – заявив представник азербайджанської влади.

Він уточнив, що військові продовжать точкову ліквідацію сепаратистських збройних угруповань до взяття регіону під свій контроль. Влада Вірменії, що важливо, вже оголосила про відсутність своїх збройних сил на території Нагірного Карабаху.

Прем'єр-міністр Нікол Пашинян офіційно оголосив, що вірменська армія не втручатиметься у перебіг подій.

Гаджієв на своєму офіційному обліковому записі в Twitter закликав до термінового розпуску "влади" невизнаної "Нагірно-Карабахської Республіки" (НКР).

"Вірменські збройні сили, дислоковані в Карабасі, повинні бути роззброєні. Азербайджан застосовує високоточні боєприпаси проти законних військових цілей і всіма силами уникає збитків цивільному населенню", – написав радник президента Азербайджану.

Крім того, він запевнив, що етнічні вірмени, які населяють Карабах, будуть у безпеці після звільнення регіону.

Передісторія

Нагадаємо, Міністерство оборони Вірменії запевнило, що на території Нагірного Карабаху немає вірменської армії.

"Як у минулому, так і зараз в азербайджанських джерелах знаходить місце брехливе твердження, що в Нагірному Карабасі є підрозділи ЗС Вірменії, військова техніка та особовий склад. Заявляємо, що Республіка Вірменія в Нагірному Карабасі армії не має", – заявили у відомстві.

Тим часом у центрі Єревана збираються мітингувальники, які вимагають від Пашиняна захистити своїх співвітчизників у Нагірному Карабасі. Протестувальники скандують "Нікол зрадник" та "Арцах".

Своєю чергою влада невизнаної "Нагорно-Карабахської Республіки" звернулася до Азербайджану із закликом зупинити бойові дії та сісти за стіл переговорів.

Росія ж заявила, що Баку має вжити заходів "для забезпечення безпеки мирного населення" в Нагорному Карабасі та дала зрозуміти, що ні про які рішучі дії з боку РФ щодо захисту Вірменії, свого союзника по ОДКБ, наразі не йдеться.

Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Баку попередив Москву про військові дії у Карабасі нібито за декілька хвилин перед їх початком. Таким чином російська посадовиця виправдалася на тлі звинувачень Пашиняна в тому, що Кремль не повідомив про плани Баку Єревану.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає