USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Європейські чиновники обговорюють з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського

Така домовленість дозволить Європі уникнути труднощів, повʼязаних із купівлею російського газу в той час, коли вона намагається обмежити доходи Росії
газ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейські чиновники ведуть переговори з Україною, щоб газ надходив через ключовий російсько-український трубопровід, оскільки термін дії угоди про транзит російського газу до ЄС спливає наприкінці цього року. Один із варіантів – закачувати газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи, повідомляє Bloomberg.

Агенство пише, що Європа намагається відвикнути від російського газу, але кілька східноєвропейських країн продовжують отримувати його через трубопровід, який перетинає Україну.

"Угода, яка покриває цю транзитну схему, закінчується наприкінці цього року. А в умовах війни, що триває, більшість спостерігачів ринку очікують, що постачання газу нарешті припиниться. Тому представники європейського уряду та компаній ведуть переговори з колегами в Україні про те, як забезпечити подачу газу наступного року", – йдеться в повідомленні.

Тож один із варіантів, який обговорюють, – щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи. Така домовленість дозволить Європі уникнути труднощів, повʼязаних із купівлею російського газу в той час, коли вона намагається обмежити доходи Росії.

"Ідея набирає обертів, адже стає зрозуміло, що Україна була б у виграші. Доходи від транзиту склали близько 1 мільярда доларів у 2021 році", – зазначають журналісти.

Втім, є також побоювання, що трубопроводи, що вийшли з використання, можуть стати військовими цілями чи прийти в непридатність, відновлення яких коштуватиме дорого.

Очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов тим часом додав, що Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту й зберігання газу, яку слід використовувати. Крім того, країна схильна використати цю інфраструктуру, бо остання дає чимало переваг. Чернишов також виключив будь-які плани, які передбачають співпрацю з російським ПАТ "Газпром", і заявив, що постачання газу з Азербайджану "може мати якесь майбутнє".

Обмін може бути тимчасовим рішенням, оскільки Азербайджан наразі не має резервного видобутку газу, але вже використовує свою трубопровідну систему до Європи на повну потужність. Водночас на запит видання державна енергетична компанія Азербайджану Socar не відповіла.

Чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС?

Слід додати, що ще в березні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна не планує переговори з Росією про продовження контракту на транзит її газу до Європи після завершення терміну дії наприкінці 2024 року. 

Водночас очільник уряду зазначав, що держава мала неодноразові перемовини на європейських майданчиках із тамтешніми лідерами на базі Єврокомісії.

Раніше ми повідомляли, що Європейський Союз готується виключити можливість продовження угоди з Росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці року.

Згодом стало відомо, що ЄС не бачить необхідності продовжувати угоду.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО