USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Астрономи знайшли екзопланету, яка може бути придатною для життя

Екзопланета TOI-715b може розповісти більше про формування червоних карликів та фотовипаровування
екзопланета
Екзопланета
Джерело: Science Alert

Астрономи виявили Суперземлю, яка обертається довкола на відстані 137 світлових років від людства і знаходиться в зоні своєї зірки. Планета отримала позначення TOI-715b, її радіус у 1,55 раза більший, ніж у Землі, повідомляє Science Alert.

За даними науковців, в Сонячній системі знаходиться ще один кандидат в екзопланети. Має розміри Землі і, якщо його існування підтвердять, стане найменшою планетою в зоні зірки, відкритої за допомогою телескопа TESS.

"TOI-715b – це традиційний червоний карлик. Його маса становить чверть маси Сонця, а радіус – чверть радіуса нашого світила. TOI-715b знаходиться близько до своєї зірки, їй потрібно всього 19 днів, щоб зробити повний оберт навколо неї. Оскільки червоний карлик істотно менший за Сонце, це означає, що TOI-715b знаходиться в консервативній населеній зоні своєї зірки", – кажуть вчені.

Разом з тим зауважують, що населена зона – досить грубий спосіб визначити, чи існує на планеті рідка вода. Її межі неясні та навіть суперечливі, оскільки спектральний клас зірки, альбедо планети, маса і навіть хмарність її атмосфери можуть визначити, чи є на планеті рідка вода.

Новини за темою: Телескоп Вебба виявив планету-океан: Чи може там бути життя?

Наразі вчені відкрили тисячі екзопланет. Одна з речей, які вони помітили, полягає у розриві чисельності планет між 1,5 та двома радіусами Землі. Цей феномен відомий як розрив малого радіуса планети або розрив радіусу субНептуна (також званий розривом Фултона та долиною фотовипаровування). І з радіусом 1,55 земного TOI-715b знаходиться всередині цього розриву.

"Вкрай малоймовірно, що всередині цього розриву планети не утворюються. Щоб опинитися в проміжку, планети спочатку повинні бути більшими, а потім втрачати масу", – пояснюють науковці.

Астрономи вважають, що планети в проміжку спочатку більші, але втрачають частину маси внаслідок фотовипаровування. Тому цей розрив іноді називають долиною фотовипаровування.

"Важливість радіусної долини полягає в тому, що вона може розповісти про формування планет та еволюцію після формування. Й, отже, планети всередині цього розриву мають вирішальне значення для подальшого розуміння факторів, які його формують", – додають вчені.

TOI-715b може розповісти більше про формування екзопланет та фотовипаровування. Але для цього потрібні подальші спостереження за нею.

Раніше

Вчені виявили поза поясом Койпера 12 великих об'єктів. Це може вказувати на те, що у Сонячній системі міститься набагато більше матеріалу, ніж вважалося і може існувати другий пояс Койпера.

Вплив Сонця тягнеться далеко за орбіти восьми планет нашої системи. За межами Нептуна Сонячна система сягає 100 астрономічних одиниць.

Для порівняння, найдальша від Сонця планета Нептун знаходиться на відстані 30 астрономічних одиниць від нього.

Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів