USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Справа "Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії": АРМА встановило наявність активів товариства в США та Польщі

Досудове розслідування серед іншого вивчає законність здійснення поставок ОГХК до Росії
ОГХК
Приміщення збагачувальної фабрики
Джерело: Укрінформ

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) через міжнародні запити встановило наявність активів АТ "Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК) за кордоном. Зокрема, в Польщі та Сполучених Штатах Америки, а відповідь стосовно Угорщини наразі очікують, розповів у коментарі UWN начальник Управління виявлення та розшуку активів Центрального апарату АРМА Віталій Чубаєвський.

"Виявили в США одну житлову нерухомість й два транспортних засоби. А в Польщі – одну компанію в розмірі 25 тис. польських злотих. Досудове розслідування серед іншого вивчає законність здійснення поставок українськими підприємствами ільменітового концентрату виробництва ОГХК до Росії", – сказав Чубаєвський.

І додав, що у взаємодії з Офісом генерального прокурора вдалося встановити, що службові особи задіяні в привласненні та розтраті коштів. Керівники, здійснюючи експортні операції з видобутку власної сировини, через пов’язані компанії-нерезиденти з метою маніпулювання ціною та подальшого перепродажу за ринковою ціною залишали неоподаткований прибуток.

"Внаслідок цих дій держбюджету завдано збитків в особливо великих розмірах", – зауважив начальник управління.

Що передувало?

17 січня 2024 року слідчий суддя ВАКС застосував до одного з учасників очолюваної ексголовою Фонду державного майна України злочинної організації, а саме колишнього першого заступника голови ФДМУ, запобіжний захід у вигляді 9 млн гривень застави. Ймовірно, йдеться про Дениса Кудіна.

Правоохоронці вважають, що Кудін перебував у злочинній організації, яку міг створити та очолити колишній керівник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

За версією слідства, ексглава відомства разом зі спільниками поставив "своїх" людей директорами АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) та АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

У справі два епізоди: перший стосується корупції на ОПЗ, другий – "Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії". У жовтні 2020 року Дмитро Сенниченко домігся призначення лояльного в. о. директора компанії.

Новини за темою: НАБУ оголосило у розшук ексголову Фонду держмайна Сенниченка

Той зі свого боку на виконання вказівок протягом 2020–2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини за заниженою ціною з чеською компанією, підконтрольною раднику Сенниченка. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Це завдало державі збитків на понад 118 мільйонів гривень.

Що відомо про АТ?

"Об'єднана гірничо-хімічна компанія"  – один з найбільших виробників титанової сировини у світі. Утворилася у 2014 році шляхом об’єднання потужностей Вільногірського гірничо-металургійного комбінату у Дніпропетровській області та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату у Житомирській області.

Раніше ці комбінати орендували структури з орбіти Дмитра Фірташа. Потім держава повернула контроль над підприємством і з 2019 року намагається його приватизувати, поки марно.

Через суди з Фірташем, гучні скандали довкола рішень менеджменту, звинувачення в корупції та виробничих звʼязках із державою-агресором інвестори не поспішають приходити на конкурс. Хоча й цікавляться перспективним активом.

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень