USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Чим небезпечний Telegram? Роз’яснення Центру стратегічних комунікацій

У Telegram є прямий зв’язок із державою-агресором Росією
Telegram
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Telegram в Україні користуються 88% українців. В умовах війни він став головним джерелом новин в інтернеті, помітно випередивши інформаційні сайти та інші соцмережі. Втім, Telegram ‒ це не лише зручний месенджер, а і небезпечний. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у колонці "Української правди".

Зауваження експертів можна розділити на чотири групи.    

Зв’язок з путінською Росією

Важливо, що засновником Telegram є росіянин Павло Дуров, який у 2006 створив соцмережу "ВКонтакте" (VK). У 2013–2014 роках він продав її ‒ нібито під тиском російської влади – та переключився на новий проєкт – Telegram. Разом з командою розробників, яка перед цим працювала з Дуровим над VK. 

Хоча Дуров неодноразово робив заяви про свою опозиційність, Telegram продовжує мати не лише російського засновника та розробників, а й російських інвесторів.

Зокрема, у 2017-му і 2021 роках Дурову вдалося залучити 2,7 млрд доларів інвестицій. Серед інвесторів він називав Сергія Солоніна (засновник платіжної системи Qiwi), Романа Абрамовича та Давида Якобашвілі (співзасновник "Вімм-Білль-Данн"). У 2022 році Україна наклала на Якобашвілі санкції за підтримку путінського режиму. 

У березні 2021 року російські державний VTB Capital та приватні Aton і "Альфа-Капітал" викупили облігації Telegram на загальну суму 1 млрд доларів. Завдяки цьому Дуров зміг погасити борги компанії, які становили 684 млн доларів.

(Не)безпека даних

З 2018 року російська влада удавала вигляд, що намагається заблокувати Telegram у РФ. Та й сам Дуров заявляв під час блокування, як і під час продажу "ВКонтакте", про тиск з боку російських спецслужб та небажання передавати їм дані користувачів. 

Але у 2020-му головний ворог месенджера ‒ Роскомнадзор ‒ навіть завів у месенджері власний канал. Тому зняття питань російської влади до Telegram може свідчити про досягнення певних домовленостей між розробником і спецслужбами.

Домовленості між месенджером і владою відзначав і російський диктатор Володимир Путін – сказав, що застосунок та влада нормально взаємодіють. 

Російські сервери. Згідно з російським законодавством, під час збору персональних даних оператор зобов'язаний забезпечити їх запис, систематизацію, накопичення, зберігання, уточнення, вилучення, використовуючи бази даних, що перебувають на території РФ. Станом на квітень 2022-го сайт telegram.org хостився на російському IP. 

Сервери, через які Telegram передає повідомлення, належать російській компанії GlobalNet із головним офісом у Москві. Частина цих серверів фізично розташована на території РФ. 

Дані користувачів на серверах. Зазначається, що під час встановлення застосунок запитує дозволи на доступ до камери, мікрофону, документів, зображень, контактів. І всі ці дані зберігаються на серверах. Тому нема жодних підстав вірити запевненням Telegram у забезпеченні безпеки ваших даних.

А отже на ці сервери, які перебувають на території РФ, можуть потрапляти не лише файли, переслані під час листування, а взагалі весь вміст вашого смартфона.

Доступ спецслужб до листування. Існує чимало доказів того, що російські спецслужби мають доступ до приватного листування користувачів Telegram і використовують отриману інформацію проти них. 

Крім того, російська пропаганда відверто хизується тим, що ФСБ має повний доступ до листування користувачів Telegram, навіть видаленого. Наприкінці грудня 2023 року телеканал "Россия 1" показав сюжет про використання цього доступу під час фільтраційних заходів щодо громадян України.

Наскрізне шифрування ‒ під питанням. Telegram позиціонується як безпечний месенджер, який підтримує шифрування даних. Втім "не все так однозначно".

Центр стратегічних комунікацій повідомляє, що функцію наскрізного шифрування та обмін повідомленнями напряму, без задіяння проміжних серверів, передбачено лише для секретних чатів. Але опція за замовчуванням є вимкнутою, а доступ до неї в актуальних версіях застосунку є ускладненим.

Ба більше, якщо розлогінитися або реінсталювати застосунок, ви втратите доступ до секретних чатів. Але не ваші співрозмовники, які можуть продовжувати писати туди, не знаючи, що повідомлення вже недоступні для адресата.    

Відслідковування геолокації. Telegram запрошує доступ до геолокації пристрою для активації опції "Люди поруч". Таким чином застосунок має можливість не лише збирати інформацію про ваші маршрути і навіть офлайн-зустрічі з іншими користувачами Telegram, а й відслідковувати переміщення в режимі реального часу. 

Підтримка з боку держави. Російські полонені свідчать, що командири зобов’язують їх користуватися не лише сервісами VK, контроль держави над якими навіть не приховується, а й Telegram. 

Боротьба з тероризмом (?). Telegram позиціонує себе як безпечний месенджер, який "не запроваджує цензуру і не передає спецслужбам дані користувачів". Проте ще з 2018 року один із пунктів його політики конфіденційності передбачає передачу "відповідним органам" ІP-адреси і телефонного номера користувача, щодо якого є судове розпорядження про підозру у тероризмі. 

Відсутність цензури (?). Заявам Telegram про несприйняття цензури явно суперечать дії адміністрації месенджера щодо каналів, які мають потенціал для координації протестного руху у РФ. Так Telegram-канал дружин мобілізованих росіян "Путь домой" наприкінці листопада 2023 року отримав позначку FAKE. Вона призначається для каналів-клонів, що видають себе за офіційні. Аналогічні позначки отримала низка регіональних чатів каналу.

У січні 2024-го видалено як мінімум шість Telegram-каналів, що висвітлювали масові протести у Башкортостані під час суду над місцевим активістом Фаїлем Алсиновим.

Наголошується, що в України фактично немає  інструментів для припинення злочинів проти громадян і держави, що вчиняються з допомогою Telegram. Натомість є прецеденти надання іншим державам даних користувачів не лише під приводом боротьби з тероризмом. У 2022 році Telegram передав уряду Індії IP-адреси і номери телефонів адміністраторів каналів, звинувачених у порушенні авторських прав.   

Майданчик для дезінформації

Пропагандисти використовують Telegram для поширення дезінформації, пропаганди та проведення інформаційно-психологічних операцій проти України. 

Зокрема, СБУ встановила, що діяльність мережі анонімних Telegram-каналів ("Резидент", "Сплетница", "Легитимный" та інші) контролюють російські спецслужби. 

У перші тижні повномасштабного вторгнення у Telegram також було створено десятки каналів, у назвах яких фігурували назви населених пунктів та районів, які росіяни захопили або ж планували захопити.

Крім того, російські спецслужби неодноразово створювали клони Telegram-каналів українських посадовців та військових підрозділів для проведення інформаційних спецоперацій.

Кримінальний Telegram

Через Telegram продають наркотики, психотропи та інші заборонені речовини, а також зброю, дитячу порнографію, фальшиві документи, викрадають бази даних, зокрема банківських карток, підробок брендового одягу, парфумів тощо. Це робить месенджер аналогом даркнету, а окремі Telegram-канали ‒ співучасниками тяжких злочинів.  

До того ж величезна кількість каналів спеціалізуються на розповсюдженні нелегального аудіовізуального контенту: піратських фільмів та музики. Для українських музикантів Telegram ‒ це без перебільшення "пірат №1". За різними підрахунками, наші виконавці через піратські Telegram-канали можуть недоотримувати до 25–30% прибутків. Це не лише впливає на обсяг сплачених податків, а й гальмує розвиток музичної індустрії. 

Канали з піратськими копіями фільмів забирають аудиторію у легальних стрімінгових сервісів, які сплачують податки до українського бюджету та роялті українським авторам.     

Важливо

У Центрі наголошують, що, попри зручність та інші переваги Telegram, не варто забувати про низку важливих проблем. Найпопулярніший в Україні месенджер Telegram використовується російськими спецслужбами для поширення дезінформації, пропаганди, збору розвідувальних даних та ведення диверсійної роботи. 

Зазначається, що для розповсюдження пропаганди Кремль використовує різні майданчики, у тому числі практично всі доступні соціальні мережі. Але, на відміну від інших соцмереж, Telegram навіть не декларує мету протидії дезінформації.

Також він є інструментом для вчинення злочинів, зокрема для розповсюдження піратського та забороненого контенту, нелегальної торгівлі тощо.

Адже користувачі Telegram можуть самостійно слідкувати за інформаційною гігієною, ігноруючи анонімні та відверто пропагандистські ресурси. Втім безпека персональних даних все одно залишатиметься під питанням. Тому Telegram точно не варто використовувати, якщо ви маєте стосунок до Сил оборони України або спілкуєтесь із військовослужбовцями.

Як безпечно користуватись Telegram?

Якщо ви не готові відмовитися від Telegram, варто дотримуватись таких рекомендацій:

  • заборонити застосунку доступ до камери, мікрофона, геолокації, контактів, галереї, документів та інших файлів на вашому гаджеті;
  • використовувати для спілкування не Telegram, а інші месенджери з наскрізним шифруванням. Адже ваша переписка зберігається на серверах, і не виключено, що саме на російських;
  • використовувати Telegram виключно для перегляду цікавих вам каналів.

На телефон, яким ви користуєтесь для спілкування з військовими або для передачі чутливої інформації, Telegram бажано не встановлювати. Месенджер можна інсталювати на "чистий" пристрій без документів та особистих фото, який використовуватиметься лише для Telegram. Перераховані вище доступи також варто закрити.      

Регулювання Telegram в Україні

Нещодавно на сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт щодо регулювання Telegram. Одним з основних пунктів документа є заборона на користування Telegram державним органам, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам, а також надавачам фінансових послуг, платіжним організаціям, операторам послуг платіжної інфраструктури.

РНБО та ГУР теж неодноразово наголошували, що через додаток російські окупанти поширюють свою пропаганду серед українських користувачів. Тому він несе "загрозу" і є "небезпечним".

На їхню думку, основною небезпекою є анонімність месенджера. Адже імена осіб, які поширюють інформацію на мільйонну аудиторію, невідомі. 

Що кажуть про це українці?

43% опитаних українців згодні, що для зміцнення захисту від ворога держава має активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану