USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування

Серед громадян найменше в ці явища вірить молодь
астрологія, таро
Джерело: відкриті джерела

Київський міжнародний інститут соціології провів нове опитування серед українців, яке показало, що від 15 до 35% громадян вірять в астрологію, таро та екстрасенсорні здібності. Про це йдеться на сайті КМІС.

Згідно з результатами опитування, 35% українців вірять в астрологію, 25% – в екстрасенсорні здібності, 15% – у тарологію.

Відповіді українців ґрунтувалися на таких запитаннях:

  • в астрології – вплив небесних тіл на земний світ і людину (її темперамент, характер, вчинки та долю);
  • екстрасенсорні здібності – ясновидіння, можливість рухати предмети силою думки;
  • таро – читання життя або майбутнього за картами.

Як показало опитування, найбільше прихильників астрології у віці 60–69 років і 70+. Найменше вірять в астрологію опитані українці віком від 18 до 29 років. Також більше в астрологію вірять жінки (41% опитаних), ніж чоловіки (29%).

Водночас в екстрасенсів вірять 27% опитаних жінок і 22% опитаних чоловіків. Серед опитаних найбільше вірять люди віком від 50 років. У тарологію вірять 9% опитаних чоловіків і 20% опитаних жінок. Найбільше (17%) шанувальників тарології – це люди віком від 30 до 39 років.

Як зазначив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, результати опитування показують, що кризові та психологічно складні періоди є "сприятливим середовищем для зростання інтересу до таких речей".

Опитування проводилося протягом 17 лютого – 5 березня 2024 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI). Участь у ньому взяли дорослі громадяни України віком від 18 років. Опитано 2008 осіб з усіх регіонів України, крім окупованих територій та АР Крим.

Раніше ми повідомляли, що в Україні почали формувати групи психологів для роботи з родинами військових і ветеранами. Нині створили нову психосоціальну послугу з формування життєстійкості.

Так, у межах ініціативи формують групи психологів і соціальних працівників, які працюватимуть із родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки.

Нова послуга допоможе підтримати та зміцнити психічне здоров’я українців, а також знизити загальний рівень стресу і тривожності. Проєкт охоплює формування навичок першої психологічної допомоги близьким, попередження психологічної травматизації.

 
Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова