USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні суворіше контролюватимуть заборону куріння в кафе та барах

У разі невиконання закону власники ресторанів мають заплатити штраф від 1 до 10 тисяч гривень за кожне порушення
Куріння в кафе
Джерело: відкриті джерела

Держпродспоживслужба у квітні відновила контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів і ресторанів, повідомляє "Укрінформ"

У квітні 2023 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, який визначає перелік підстав для здійснення позапланового державного контролю у сфері антитютюнового законодавства під час воєнного стану.

Зокрема, до цього переліку підстав увійшли:

  • самостійне звернення суб’єкта господарювання;
  • доручення прем’єр-міністра України;
  • звернення фізичної особи.

"Відтепер у Держпродспоживслужби стане більше можливостей притягувати до відповідальності недобросовісних власників кафе, барів та ресторанів, які з тих чи тих інших причин не стежать за дотриманням антитютюнового законодавства", – розповів головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрій Сахно.

Яке покарання? 

За словами Юрія Сахно, у разі порушення антитютюнового законодавства відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 до 10 тисяч гривень за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3000 гривень за перше порушення впродовж року та 15 тисяч гривень – за кожне наступне.

Які заборони передбачає закон? 

З 11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового закону 1978-ІХ щодо захисту громадян від вторинних тютюнових та нікотинових викидів. 

Норма передбачає заборону куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами, куріння яких заборонено з 2012 року. 

Також норми закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця. 

Читайте також:
В Україні від куріння щороку помирають 130 тис. людей В Україні від куріння щороку помирають 130 тис. людей
В Україні 63,1% курців планують кинути палити, - опитування КМІС В Україні 63,1% курців планують кинути палити, - опитування КМІС