USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера

Магера зауважує, що тепер українці за кордоном можуть звернутися до суду з приводу вирішення даної ситуації
паспорт
Джерело: відкриті джерела

Конституція говорить, що Україна як держава гарантує українцям, які перебувають за кордоном, свій захист і надання необхідної допомоги. Це право навіть не може бути обмежене в умовах воєнного стану. Тож, було б добре, аби постанову КМУ скасували. Про це в ефірі UWN заявив заступник голови Центральної виборчої комісії 2007–2018 років Андрій Магера.

"Хочу наголосити на тому, що за статтею 25 Конституції України, Україна як держава гарантує українцям, які перебувають за кордоном, свій захист і надання необхідної допомоги. І це право навіть не може бути обмежене в умовах воєнного стану. Тому всі ці постанови Кабінету міністрів, які з цього приводу видаються, вони, безумовно повинні відповідати Конституції, закону. Лише законом можуть встановлюватися права і свободи громадян, їхні обов'язки правосуб'єктності питання громадянства. Винятково законом, а не будь яким іншим актом, в тому числі постановою Кабміну", – зауважив Магера.

Й зазначив, що тепер українці за кордоном можуть звернутися до суду, оскаржити дії чи рішення, будь-якого державного органу, в тому числі і консульської нашої установи за кордоном. 

Фахівець переконаний, що було б добре, аби цю постанову скасували "через те, що, на жаль, наслідки можуть бути не дуже хорошими для України". Зрештою, тут йдеться не лише в правовому сенсі, а й в тому, що може виникнути такий собі конфлікт між громадянами, які проживають в Україні, та за кордоном.

"Ми повинні розуміти, що зараз у такий відповідальний для країни момент, треба отакі рішення 10 разів подумати, перш ніж ухвалювати якесь рішення. Тому що наслідки дійсно можуть бути не дуже гарними для нас. Я вже не кажу про те, що чимало українців, які перебувають за кордоном, беруть участь у різних акціях, волонтерять на підтримку Збройних сил України. От давайте подумаємо, який у них стимул після цього всього залишиться? Тобто треба дуже акуратно і обережно до всіх цих питань підходити. Безумовно, захист Вітчизни є конституційним обов'язком громадян України, але треба думати над реалізацією цього обов'язку з тим, щоб не порушувалися конституційні права і свободи громадян", – пояснив він.

Й насамкінець додав, що нині не може бути цих протиріч між громадянами, які проживають на території України, і тими, які перебувають за кордоном.

"Це теж наші українські громадяни. Державним органам і державі Україна в цілому треба дуже великої мудрості, щоб в цій ситуації вчинити найбільш ефективно і не наробити помилок і тим більше не наламати дров на майбутнє", – резюмував Магера.

Нагадаємо, з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише ті чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Сьогодні ж в ДП "Документ" наголосили, що чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспорти виключно в органах ДМС на території України. За кордон документи не пересилатимуть

Читайте також:
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?