USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть

Міноборони працює над списком хвороб, які перейдуть в категорію придатності
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

"Обмежено придатних" військових після повторного медогляду розділять на групи. Про це повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова, передає Zn.ua.

Таким чином, військові будуть:

  • або повністю придатними;
  • або придатними до виконання специфічних завдань;
  • або суто для служби в ТЦК та СП, частинах забезпечення чи вищому військовому навчальному закладі.

Водночас остання група буде непридатною до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо.

Люди з якими хворобами стануть придатними?

Сухорукова зазначила, що сьогодні триває робота над новим розкладом хвороб, які перейдуть в категорію придатності.

"Над редакцією змін працювала велика група людей – МОУ, КМС, МОЗ, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість... Ми прописуємо умови наказу №402 детальніше. Захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань", – каже вона.

Зазначається, що оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець – придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною.

Проте повний перелік хвороб поки не опубліковано.

Коли треба йти на повторний медогляд?

Закон №3621-IX, який передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний", набуде чинності 4 травня. Проте очікується, що остаточно запрацює від десь із середини травня.

Тобто якщо ви військовослужбовець, якому було надано такий статус, – на вас чекає проходження повторної військово-лікарської комісії. Такі громадяни повинні повторно пройти ВЛК протягом дев’яти місяців з дня, коли документ набирає чинності. Тобто до 4 лютого 2025 року.

Читайте також:
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, - Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, - Сирський
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
"Зграя" однодумців, яка приходить на поміч усім українцям. Розмова із співзасновником громадської організації Олексієм Юдкевичем