USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Вірменія вийде з ОДКБ, – прем'єр Пашинян

Навесні глава уряду вже говорив, що це станеться за умови, якщо Єреван не отримає чіткого роз'яснення, чи готовий цей військовий блок захищати країну
Пашинян
Нікол Пашинян
Джерело: відкриті джерела

Вірменія вийде з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Про це заявив прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян, пише "Інтерфакс".

"Вийдемо. І вирішимо, коли. Ви вважаєте, що повернемося назад? Ні, іншого шляху нема. Не турбуйтеся, назад не повернемося", – сказав глава уряду Нікол Пашинян, відповідаючи на репліку опозиційного депутата, чому Вірменія, висловлюючи невдоволення ОДКБ, не виходить із неї.

Згодом у МЗС Вірменії спростували інформацію, що Пашинян оголосив про вихід країни з ОДКБ.

"Прем'єр-міністр Вірменії не сказав, що ми виходимо із ОДКБ. А промовив: ми вирішимо коли вийти, але назад не повернемося", - йдеться в повідомленні відомства.

Заяви про вихід з ОДКБ лунали й раніше

Зазначимо, це не перша заява прем'єра щодо виходу з Організації Договору про колективну безпеку – російського аналога НАТО (військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан, – ред.).

Зокрема, навесні Пашинян говорив, що це станеться за умови, якщо Єреван не отримає чіткого роз'яснення, чи готовий цей військовий блок захищати Вірменію.

Прем'єр також наголошував, що питання членства країни в ОДКБ залежатиме від відповіді, яку Єреван отримає від партнерів. Якщо це "відповідатиме уявленням", то Вірменія лишиться в організації, а якщо ні, то вийде з неї.

Крім того, політик вказував, що до недавньої війни за Карабах керівництво Організації Договору про колективну безпеку і Росія називали "червоною лінією" будь-які атаки на суверенну територію Вірменії. За словами Пашиняна, під час подій травня 2021 року цю "червону лінію" вже перетнули, але реакції з боку ОДКБ не було.

Говорячи про можливе розміщення миротворців Організації Договору про колективну безпеку, Пашинян також ставив питання, чому військовий блок у цій ситуації діє як нейтральна сторона, якщо Вірменія є його повноправним членом.

Варто додати, що ще в лютому Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного в завданні ударів. Зокрема, вранці 13 лютого в Міноборони Вірменії заявили, що військові Азербайджану відкрили вогонь зі стрілецької зброї по вірменських позиціях, внаслідок чого є поранені. Напередодні ж через обстріл з боку Вірменії був поранений азербайджанський прикордонник.

Новини за темою: У Вірменії подумують про членство в ЄС

До речі, починаючи з квітня, десятки тисяч вірмен виходили на акції протесту в центрі Єревана на тлі закликів вірменського архієпископа Баграта Галстаняна. Протестувальники перекривали вулиці й вимагали, щоб прем'єр-міністр Нікол Пашинян пішов у відставку. Втім, акції тривали недовго, адже тоді втрутилася поліція.

Читайте також:
Білорусь таємно постачала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією по ОДКБ, – ЗМІ Білорусь таємно постачала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією по ОДКБ, – ЗМІ
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
У Вірменії подумують про членство в ЄС У Вірменії подумують про членство в ЄС