USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Звідки російські снайпери беруть американські та європейські приціли, – розслідування

Розслідувачі вказують, що серед лідерів з імпорту – інтернет-магазини "Поінтер" та "Навігатор"
снайпери_1
Скріншоти
Джерело: Важные истории

У 2022–2023 роках до Росії ввезли снайперських прицілів на 16 млрд рублів. Метою ввезення називають нібито "для встановлення на мисливській зброї" та "не для військового застосування". Але, як показує YouTube, принаймні частина потрапляє на фронт в Україну, йдеться в розслідуванні "Важливих історій".

Розслідувачі вказують, що серед лідерів з імпорту – інтернет-магазини "Поінтер" та "Навігатор".

"Поінтер" із Санкт-Петербурга працює під лозунгом "У нас є все для вдалого полювання". З початку війни компанія ввезла майже 50 тисяч прицілів американсько-китайського виробника Holosun на понад 3 млрд рублів. А всього товарів для полювання та спорту, багато з яких теж використовують на фронті, – на 17 млрд рублів. "Мисливські" товари у "Поінтера" у 2022–2023 роках купували, зокрема, збройні компанії. Виробник гвинтівок Orsis, "Промтехнологія", – на 55 млн рублів. Мисливський магазин "Хант", яким володіють виробники гвинтівок Bespoke Gun, – на 33 млн рублів. "Навігатор" з Москви з початку війни ввіз прицілів приблизно на 400 млн рублів, у тому числі понад 2 тис. Holosun. А всього товарів – на 4,5 млрд рублів", – кажуть дослідники.

І наводять слова снайпера добровільного підрозділу футбольних фанатів "Еспаньйолу" у ролику білоруського пропагандистського телеканалу: "Нацизму не має бути на нашій землі і нацизм має бути знищений".

"Боєць позує зі снайперською гвинтівкою, на ній встановлений оптичний приціл австрійської компанії Kahles, яка випускає товари для полювання та спортивної стрілянини. У YouTube можна знайти десятки роликів, у яких російські бійці демонструють приціли західних виробників – Leupold (США), Nightforce – (США – Японія), Holosun (США – Китай), Swarovski Optik (Австрія)", – коментують у виданні.

Скріншоти
Джерело: Важные истории

Серед таких покупців – петербурзька "Технологія", пов'язана з покійним власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним. Фірма закупила оптику, далекоміри, окуляри та інше обладнання на 140 млн рублів.

"Московська збройова компанія, що випускає гвинтівки Bespoke Gun, придбала американські оптичні приціли Nightforce та інші товари на 12 млн. А пов'язаний з нею мисливський магазин "Хант" – на 19 млн. Ввезення прицілів та інших товарів для полювання йде паралельним імпортом – виробники, скоріше за все, не знають, куди потрапляє їхній товар. "Поінтер" використовує посередників у Китаї, "Навігатор" – у Туреччині та Казахстані. Ні "Поінтер", ні "Навігатор" на запит "Важливих історій" не відповіли", – додали розслідувачі.

Путін хоче повернути у РФ свого "ручного" кілера

Президент Росії Володимир Путін намагається добитися повернення свого терориста, співробітника секретного відділу ФСБ Вадима Красікова. Диктатор хоче обміняти його на репортера Wall Street Journal Евана Гершковича та інших осіб, утримуваних Росією.

Як повідомляє Wall Street Journal, Красіков відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство Зелімхана Хангошвілі, який, за твердженнями Москви, керував терактом у Росії у 2004 році. 

Видання з посиланням на джерела, що мають відношення до вищих ешелонів влади РФ, повідомляє, що незадовго до винесення вироку у 2021 році президент Росії Володимир Путін доручив своєму головному раднику з безпеки Миколі Патрушеву вивчити можливість обміну полоненими з метою звільнення Красікова, що акцентує на "високій цінності терориста для Путіна".

"За словами західних чиновників, Москва з того часу неодноразово підіймала питання про справу Красікова в переговорах про обмін полоненими. Чиновники заявили, що Красіков відіграє центральну роль у зусиллях США щодо звільнення людей, утримуваних Росією, в тому числі, можливо, ветерана морської піхоти США Пола Вілана і репортера Wall Street Journal Евана Гершковича", – пише WSJ.

Новини за темою: Чи послабив Путін свою ядерну риторику: Західні ЗМІ називають ймовірні причини
Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується