USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зупинка роботи підприємств на годину: "Маніфест 42" анонсував попереджувальну акцію протесту

Одна з вимог "Маніфесту 42" – розробити та внести на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи, які розробив рух із залученням юристів
Маніфест
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Громадський рух "Маніфест 42" оголосив про перехід до "радикальніших" форм протесту проти "свавілля тилових силовиків щодо бізнесу". Якщо до 1 лютого держава не почне виконувати його вимоги, там пообіцяли зупинити роботу компаній на одну годину. Про це передають "Інтерфакс-Україна" та Forbes.

Попереджувальну акцію протесту призначили на 12:00 1 лютого. Тоді збираються частково та без шкоди для виконання оборонних замовлень призупинити роботу підприємств.

Представники руху вимагають від уряду й президента вжити заходів для розв'язання проблеми, "яка загрожує національній безпеці держави".

Одна з вимог "Маніфесту 42" – розробити та внести на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи, які розробив рух із залученням юристів. Ці ініціативи, кажуть у русі, "спрямовані на обмеження зловживання владою перевертнями у погонах під час проведення обшуків, арешту рахунків і майна".

Також там вимагають створити постійну комісію у форматі "уряд – правоохоронні органи – бізнес-обʼєднання", яка має оперативно реагувати на "свавілля тилових силовиків" щодо бізнесу. "Маніфесту 42" наполягає, щоб ця комісія працювала публічно із залученням ЗМІ і щоб її рішення були обовʼязковими для виконання правоохоронними органами.

Ще одна вимога спрямована безпосередньо до президента Володимира Зеленського. Від нього вимагають публічно оголосити свою позицію щодо обшуків на території підприємств без рішення суду та допуску адвокатів. Після цього, йдеться в заяві руху, мають звільнити із СІЗО бізнесмена Ігоря Мазепу, якого підозрюють у протиправному заволодінні землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

Що відомо про справу Мазепи? 

Попередньо, Державне бюро розслідувань підтвердило затримання на кордоні нібито організатора оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Крім того, були затримані ще три його спільники в різних регіонах України.

Йдеться про українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, якого затримали під час проходження україно-польського кордону.

ДБР називає затриманого організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. 

Також повідомлялося, що в різних регіонах України затримано ще трьох, як стверджують правоохоронці, учасників злочинної організації, у тому числі брата бізнесмена.

Новини за темою: Затримання бізнесмена Мазепи: Його та ще кількох спільників звинувачують у незаконній приватизації землі біля Київської ГЕС

Згодом засновник Concorde Capital Ігор Мазепа заявив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні півтора місяця. Затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху "Маніфест 42".

Також затримання Мазепи прокоментував бізнес-омбудсман Роман Ващук і зазначив, що правоохоронні органи мають аргументувати нагальність розслідування справи 11-річної давнини проти засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи.

Нагадаємо, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали 18 січня о 15:00 під час проходження україно-польського кордону, а державне бюро розслідувань проводило обшук в офісі компанії.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених