USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Затримання бізнесмена Мазепи: Його та ще кількох спільників звинувачують у незаконній приватизації землі біля Київської ГЕС

ДБР затримало бізнесмена Ігоря Мазепу у справі незаконної приватизації земельних ділянок на Київщині
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа
Джерело: Вікіпедія

Державне бюро розслідувань підтвердило затримання на кордоні нібито організатора оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Крім того, були затримані ще три його спільники в різних регіонах України.

Йдеться про українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, якого затримали під час проходження україно-польського кордону.

ДБР називає затриманого організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Ігоря Мазепу затримали вчора, 18 січня, спільно з ДСР Нацполіції під час спроби виїзду за кордон.

Також повідомляється, що в різних регіонах України затримано ще трьох, як стверджують правоохоронці, учасників злочинної організації, у тому числі брата бізнесмена.

У Concorde Capital заявили, що затримання Мазепи пов’язане з його позицією на захист бізнесу

Затримання засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи пов’язане з його публічною позицію щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу.

"Силовики діяли протизаконно та агресивно, допустили всі можливі процесуальні порушення: не допустили адвокатів, вилучали всі без розбору документи і особисті кошти працівників компанії, обшукали офіс компанії без ухвали суду та з виламуванням дверей", – заявили в компанії.

Наразі компанія готує звернення до керівництва держави щодо "тиску на компанію та знищення силовиками інвестиційного клімату в Україні".

"Це звернення планують підписати власники сотень великих бюджетоутворюючих українських компаній. Питання по тиску на Ігоря Мазепу починає вже виходити далеко за межі слідчих дій, розпочатих правоохоронцями, як тільки Ігор Мазепа не побоявся заявити на всю країну про корумпованість силових структур та про створення антирейтингу недобросовісних правоохоронців", – заявили в Concorde Capital.

У травні 2023 року Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою.

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії "Фармак" Філя Жебровська, гендиректор "Агромату" Сергій Войтенко, засновник "Текстиль-Контакту" Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк, голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник та інші.

За даними компанії, після цього публічного звернення правоохоронці отримали команду провести затримання Ігоря Мазепи через фабрикування проти нього кількох кримінальних проваджень. В компанії також повідомили, що при інкримінованих збитках у 7 млн гривень, Ігорю Мазепі встановили заставу 700 млн гривень, а його брату – у 500 млн гривень.

Новини за темою: ДБР оголосило у розшук "близького родича" львівського бізнесмена Гринкевича

Що відомо про цю справу

За версією ДБР, 29 листопада 2023 року було викрито та затримано учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

За даними правоохоронців, до злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них – відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

Як встановили правоохоронці, вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи правові прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

"Інші учасники підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище", – розповіли в Державному бюро розслідувань.

Надалі, за інформацією правоохоронців, виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих у Київській області забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

За такою схемою протягом 2020–2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС, повідомили в ДБР.

Також правоохоронці інформують, що реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень щодо виділення земельних ділянок.

Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ.

У листопаді 2023 року було повідомлено вісім підозр за цими статтями. Фігурантам загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали 18 січня о 15:00 під час проходження україно-польського кордону. Державне бюро розслідувань проводить обшук в офісі компанії.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві