USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Цій справі 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця", – Мазепа прокоментував своє затримання

Бізнесмен повʼязує затримання зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху "Маніфест 42"
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа
Джерело: Вікіпедія

Засновник Concorde Capital Ігор Мазепа заявив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні півтора місяця. Затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху "Маніфест 42". Про це він повідомив журналістам під час перерви у судовому засіданні Печерського суду щодо обрання йому запобіжному заходу, передає Forbes.

За словами Мазепи, справа базується на проєктній документації, що була розроблена в 1960-ті при проєктуванні ГЕС, але за 30 років незалежності України жоден з десятка держорганів не помітив цього.

"Але слідчі вважають, що злочин вчинив я, коли купив цю ділянку на вторинному ринку. До того ж з 3000 га, що є на цій території, мені інкримінують купівлю 2 га", – додав він.

Бізнесмен зазначив, що є три десятки ухвал трьох інстанції, що ці землі мають призначення для садівництва, і саме у такому форматі він їх купував.

"Цій справі 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця. Деякі наші сусіди по цим ділянкам з листопада знаходяться у СІЗО по схожій справі. Я виїжджав за кордон у грудні, повернувшись із відрядження через вісім днів – знаючи, що у цій справі почався рух", – розповів Мазепа.

За словами бізнесмена, його затримали на кордоні, адже він хотів поїхати у відрядження в Давос. Він додав, що має бронь від мобілізації і мав поїхати до Швейцарії ще 16 січня, але затримався у справах і вирішив виїхати вчора.

Мазепа розповів, що планував там обговорити інвестиції у проєкт балансуючих потужностей в енергетиці.

Відповідаючи на запитання щодо можливих причин його затримання, він сказав, що "це може перегукуватись із нашою ініціативою по "Маніфесту" по захисту бізнесу від свавілля".

Прокурор Євгеній Сльота заявив, що обвинувачення вимагатиме для Мазепи тримання під вартою із можливістю застави, розмір якої представник Офісу генпрокурора відмовився озвучувати. Раніше у Concorde Capital повідомили, що йдеться про 700 млн гривень застави.

Водночас адвокат бізнесмена Тарас Пошиванюк повідомив, що Мазепі інкримінують статтю 255 КК України (створення злочинної організації).

"Це так звана "воровська стаття" і виходить, що бізнесмен, інвестор майже прирівнюється до вора в законі. Ми категорично не погоджуємся", – сказав він.

Затримання Мазепи прокоментував бізнес-омбудсман

Бізнес-омбудсман Роман Ващук у коментарі Forbes сказав, що правоохоронні органи мають аргументувати нагальність розслідування справи 11-річної давнини проти засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи.

Ващук зазначив, що якщо в країні залишаються певний світогляд на кадри з 2013 року, то постає питання, що вони роблять в країні, яка воює у 2024 році та яка є кандидатом до Європейського Союзу.

За його словами, правоохоронні органи мають забезпечити баланс між негативними наслідками для осіб та компаній та інтересами держави.

"Наразі незрозуміло, чи була витримана ця пропорція", – вважає Ващук.

Він також зазначив, що до Ради бізнес-омбудсмана поки не надходила скарга від компанії Concord Capital чи повʼязаних з нею компаній. 

Що відомо про справу? 

Попередньо, Державне бюро розслідувань підтвердило затримання на кордоні нібито організатора оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Крім того, були затримані ще три його спільники в різних регіонах України.

Йдеться про українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, якого затримали під час проходження україно-польського кордону.

ДБР називає затриманого організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. 

Також повідомляється, що в різних регіонах України затримано ще трьох, як стверджують правоохоронці, учасників злочинної організації, у тому числі брата бізнесмена.

Нагадаємо, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали 18 січня о 15:00 під час проходження україно-польського кордону, а державне бюро розслідувань проводило обшук в офісі компанії.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії
З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через З початку року українці встановили новий рекорд із відкриття ФОПів через "Дію"
Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про "клуб білого бізнесу": Кому більше не загрожуватимуть податкові перевірки