USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Третя платіжка за газ та відключення комуналки за борги: Чого чекати українцям з 1 лютого?

зміни з 1 лютого
Джерело: TAK TV

Настав останній місяць зими, який приніс українцям кілька важливих нововведень та змін. Зокрема, від лютого "Укрпошта" зможе продавати ліки на деокупованих і прифронтових територіях, а частина українців отримає третю платіжку за газ. А от той, хто має борги по комуналці, може лишитись без неї.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Мобілізацію та воєнний стан в Україні востаннє продовжили до 14 лютого, тому нині усі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними. Нагадуємо, що є три види повісток:

  • повістка для уточнення даних;
  • на проходження військово-лікарської комісії;
  • мобілізаційне розпорядження.

Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Додамо, ймовірно, що мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжать і після 14 лютого. На початку місяця Верховна Рада має розглянути чергове їхнє продовження ще на 90 днів, таким за законодавством є граничний термін пролонгації.

Додамо, раніше нардепка Оксана Савчук в ефірі UWN припускала, що новий документ можуть підтримати за основу у кінці січня – на початку лютого. 

"Укрпошта" доставлятиме ліки

"Укрпошта" вже з 1 лютого цього року зможе продавати ліки на деокупованих і прифронтових територіях у межах реалізації проєкту "Укрпошта-Ліки".

"Пілотний запуск ініціативи заплановано з 1 лютого. З цією метою АТ "Укрпошта" отримає ліцензію на продаж лікарських засобів у наявних стаціонарних поштових або мобільних відділеннях", – повідомили в Мінреінтеграції.

На думку чиновників, відповідна ініціатива дасть змогу розв'язати проблему доступних ліків на 100% території України вже в першій половині 2024 року.

Зазначається, що наразі попередньо триває пошук належного приміщення для відкриття першого ліцензованого складу в Києві та відбувається набір фармацевтів, оскільки відпускати нерецептурні та рецептурні ліки має право лише фахівець.

Крім того, заплановано запровадження гарячої лінії для оформлення запитів від громадян.

Третя платіжка за газ

З початку місяця деякі споживачі почнуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Вартість послуги для кожного будинку буде індивідуальною – залежатиме від стану мереж, обладнання, протяжності газової мережі, кількості пристроїв, які відключатимуть тощо.

Важливо, що розрахунки на оплату надходитимуть у тому місяці, в якому буде проводитись технічне обслуговування.

А от періодичність виконання робіт залежить від строку експлуатації мереж. Наприклад, внутрішньобудинкові мережі, які експлуатують до 25 років, мають обслуговуватись один раз на п'ять років. Якщо понад 25 років – раз на три роки. З такою періодичністю споживачі отримуватимуть і платіжки.

З боргами – отже без комунальних послуг

У грудні 2023 року Кабмін скасував мораторій на відключення споживачів комунальних послуг за борги, що діяв від початку повномасштабного вторгнення. Відтепер постачальникам послуг ЖКГ знов дозволяється:

  • нараховувати та стягувати пеню, штрафи за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • призупиняти/повністю зупиняти постачання послуг у випадку несвоєчасної та/або неповної оплати послуг.

Таким чином, українцям знову можуть "відрізати" світло, газ та воду, якщо є заборгованість. Водночас заборона стягувати борги продовжить діяти для громадян, що проживають в зоні активних бойових дій, на тимчасово окупованих територіях і для тих, чиє житло було пошкоджене внаслідок війни.

Загалом процедура така:

  • споживачу надсилають попередження, що в нього борг,
  • з моменту отримання листа упродовж 10 робочих днів ще є змога закрити борг повністю або укласти угоду про розтермінування,
  • якщо споживач розрахувався – відключення не буде, якщо ні – постачальник має право "відрізати" електрику.

Найпершими за боржників взялися енергетики. Зокрема, в компанії Yasno попередили, що перші відключення боржників почалися вже наприкінці січня. Керівник YASNO Сергій Коваленко зазначив, що відключати будуть не "всіх підряд", а за певними критеріями – сума боргу, його давність тощо. Він також пояснив, що робити, щоб світло не відключили.

Саміт у Брюсселі

1 лютого лідери Європейського Союзу знову зустрінуться на саміті у Брюсселі, щоб спробувати укласти угоду щодо фінансового пакета. Ба більше, держави – члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро незалежно від того, чи підтримає його Угорщина.

Потенційний запасний варіант полягає в тому, щоб решта країн – членів Євросоюзу спрямували гроші Києву поза межами бюджетного процесу ЄС.

Конференція у Токіо

До того ж 19 лютого у Токіо має відбутися конференція з відновлення України.

"Працюємо над тим, щоб за результатами конференції японські компанії стали важливими учасниками відновлення України", – прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Стрітення по-новому

У 2024 році через перехід на новоюліанський календар дата урочистості зміниться – тепер Стрітення буде не 15 лютого. Свято Стрітення у 2024 році ми відзначатимемо на 13 днів раніше – тобто 2 лютого. 2024 року цей день випаде на п'ятницю. 

Та пам'ятайте: хоча у свята і змінилася дата, але його традиції – незмінні.

Що лишається без змін?

Пенсії з 1 лютого

З 1 лютого жодних змін щодо підвищення та перерахунку пенсій не передбачено. Відтак, суми пенсії та надбавок до них залишаться такими ж, як у січні.

Разом з тим у лютому буде встановлена конкретна сума надбавки до пенсії, повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак під час пресконференції.

"Планується індексація пенсій. Проте 13% – це попередня цифра, яку ми рахували в серпні, подаючи проєкт бюджету Пенсійного фонду на 2024 рік. Остаточний розмір індексації буде визначений, коли надійдуть дані про розмір середньої заробітної плати за 2023 рік, тобто у другій половині лютого. Тоді ми точно визначимо відсоток індексації", – зазначила Марчак.

Виплати для ВПО

До кінця лютого всі виплати для внутрішньо переміщених осіб будуть автоматично продовжені.

Але. Вже з 1 березня в Україні набудуть чинності нові правила надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Виплати будуть продовжені ще на шість місяців для внутрішньо переміщених осіб з числа пенсіонерів, осіб з інвалідністю 1-ї або 2-ї групи, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Хто вже в лютому може лишитись виплат? Виплати скасують тим, хто перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин (обґрунтованими вважаються службові відрядження, стажування, лікування чи реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо). Також кошти не будуть отримувати громадяни, які повернулися до покинутого місця проживання.

Житлові субсидії

У лютому 2024 року в українців збережеться можливість отримувати державну допомогу у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Також уряд гарантує збільшення видатків на субсидії цього року.

Тарифи з 1 лютого

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у лютому.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у лютому й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня цього року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа минулого року зросла до 2,64 гривні за кВт-год. Такою вона залишиться й у лютому. 

Водопостачання. З 1 лютого тарифи залишаться на попередньому рівні.

Теги: зміни
Читайте також:
Мобілізація, підвищення пенсій, нові тарифи за електроенергію та Саміт миру у Швейцарії: Що чекає на українців у червні Мобілізація, підвищення пенсій, нові тарифи за електроенергію та Саміт миру у Швейцарії: Що чекає на українців у червні
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати
Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня