USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Новий навчальний рік, ціни на пальне та податок на нове авто: Яких змін очікувати українцям у вересні

зміни
Джерело: UWN

У вересні українців очікують чергові зміни. Насамперед вони стосуватимуться податкових нововведень та збільшення цін на пальне. У вересні розпочинається і новий навчальний рік. Яким він буде та що ще очікує на українців – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у вересні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили щонайменше до 9 листопада 2024 року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом першого осіннього місяця.

Нагадаємо, воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Суспільство

Новий навчальний рік

Навчальний рік в Україні проходитиме з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року. Цієї рекомендації мають дотримуватись усі українські школи.

Згідно з рекомендаціями МОН, актуальним для українських шкіл в умовах війни залишається очне навчання з можливістю використання змішаної форми, що поєднує традиційні очні заняття та дистанційне навчання.

Що ще змінюється? Наприклад, з 1 вересня 2024 року кількість учнів у першому класі не повинна перевищувати 24 особи. Це нововведення стосується всіх перших класів у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти, незалежно від формату навчання – очного чи змішаного. Для інших класів максимальна кількість учнів залишається на рівні 30 осіб.

Українські старшокласники вивчатимуть оновлений курс "Захист України". Модельна навчальна програма для учнів 10–11 класів отримала рекомендацію від Міністерства освіти і науки. У 10 класі учні освоюватимуть основи національної безпеки, управління, планування, озброєння та військову техніку. У 11 класі акцент буде на розвитку військових технологій, інформаційній війні та захисті цивільного населення.

Виплати ВПО

Від 1 вересня виплати залишаться незмінними для всіх внутрішньо переміщених осіб, хто раніше мав на них право, зокрема школярі.

"До мене звертаються люди з числа ВПО, які скаржаться на те, що деякі представники місцевої влади погрожують позбавити їх виплат, якщо діти не навчатимуться в офлайн-режимі з 1 вересня. Це неправда, ніхто не має права позбавити виплат тільки за те, що діти не навчатимуться в очному режимі. Тому хочу заспокоїти мам, які хвилюються з цього приводу", – повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Новий сайт "Укрзалізниці" для купівлі квитків

Від 1 вересня припинить роботу старий сайт "Укрзалізниці" (booking.uz.gov.ua), де можна було купувати та резервувати квитки. Його функції будуть перенесені на новий портал та до мобільного застосунку "Укрзалізниці", а також будуть доступні у сторонніх сервісах купівлі квитків.

Під час переходу на адресу старого сайту автоматично відкриватиметься нова версія.

Зміни у програмі "єОселя"

У середині серпня Кабмін збільшив ставки пільгової іпотеки "єОселя" та покращив умови для молоді. Однак відповідна постанова набуде чинності через місяць після опублікування. Тобто у середині вересня. 

Нові правила передбачають зниження розміру першого внеску для окремих категорій громадян, зокрема:

  • мінімальний перший внесок для позичальників віком до 25 років зменшується з 20% до 10% (для громадян від 26 років ставка залишається на рівні 20%)
  • військовослужбовці за контрактом, працівники сектору безпеки та оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники, які взяли кредит на 20 років, перші 10 років платитимуть 3%, надалі пільгова ставка складе 6%
  • для ветеранів війни, учасників бойових дій, ВПО і громадян, які не мають власного житла більше нормативної площі, перші 10 років ставка буде 7%, потім – 10%.

Також змінились вимоги до предмета іпотеки. Тепер ним можуть бути майнові права на будинок, що будується (тобто новобудови, оформлені за новим законодавством, автоматично підключаються до програми). 

Економіка

Ціни на пальне

Від 1 вересня уряд планує збільшити акцизні податки на різні види пального – бензин, дизпаливо та автогаз:

  • акциз на бензин зросте від 242,6 євро до 271,7 євро за 1000 л,
  • акциз на дизельне пальне – від 177,6 євро до 215,7 євро,
  • акциз на автогаз – від 55,6 євро до 59,2 євро.

Через це на АЗС України можуть зрости ціни на пальне.

"Від 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 гривні. На дизпаливо – менш ніж на 2 гривні за літр. Більше зростання – на 5 гривень – на скраплений газ. Щодо бензину й дизеля, то не факт, що ми побачимо якісь зміни. Адже йтиметься про буденні ринкові коливання, яких споживач навіть не помічає", – озвучував свої оцінки директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Законодавці, які ініціювали підвищення акцизів, стверджують, що цей захід спрямований на ліквідацію дефіциту державного бюджету і може забезпечити додаткові 30 мільярдів гривень надходжень на рік.

Водночас НБУ прогнозує, що ціни на пальне можуть зрости більш ніж на 9% до кінця року.

Податок на нове авто

Від вересня очікується збільшення ціни на нові автомобілі. Усе через запровадження військового збору у розмірі 15% від ціни машини під час першої реєстрації. Як пояснював міністр фінансів Сергій Марченко, запровадження збору необхідне з огляду на підвищення фінансування безпеки та оборони України.

Світ

Доставка закордонних паспортів для українців

У вересні запрацює нова послуга від "Укрпошти". Так, у серпні компанія та Міністерство закордонних справ підписали меморандум про співпрацю, який обіцяє змінити процес доставлення закордонних паспортів для громадян України.

Від 1 вересня українці, які замовлять перевипуск закордонного паспорта, зможуть скористатися оновленою послугою доставлення через сайт "Укрпошти". Для цього необхідно буде використовувати електронну марку з QR-кодом та сплатити послугу в особистому кабінеті на сайті поштового оператора.

Важливі дати

Вересень буде багатим на свята, адже низка міст України в перший осінній місяць відзначає День міста. 

Щодо важливих дат на рівні держави, то 8 вересня – День пам’яті жертв фашизму, а 29-го – День пам’яті трагедії Бабиного Яру.

Головні церковні свята у вересні:

  • 8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці
  • 14 вересня – Воздвиження Хреста Господнього
  • 17 вересня – мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії
  • 23 вересня – Зачаття святого Івана Хрестителя.
Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7% У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від "ЄС" Ніною Южаніною